The Hives – The Death of Randy Fitzsimmons

The Death of Randy Fitzsimmons

Waardering

7

7

7

7

8

The Hives is gebouwd rondom een mythe. Of heeft Randy Fitzsimmons echt bestaan en is hij de stiekeme vormgever van de een van de grootste rockbands die Zweden heeft gekend? Als hij al een echt persoon is, dan is hij nu overleden. Of toch niet? Met The Hives weet je het immers nooit zeker. Feit is dat hij geëerd wordt met een knallend album: The Death of Randy Fitzsimmons.

Elf jaar geleden bracht The Hives voor het laatst een plaat uit en dat probeert de band goed te maken door vanaf het startschot flink los te gaan. Alle opgebouwde energie wordt eruit geknald en het woord rustmoment is de vijf onbekend. De twaalf tracks worden er in iets meer dan een halfuur doorheen gejaagd en alleen op What Did I Ever Do To You? ligt het tempo iets lager. Het rustige gitaarspel waarmee Niklas Almqvist de single kleurt contrasteert fijn met zijn broer en frontman Pelle Almqvist, die vocaal nog steeds het volle pond geeft.

De daaropvolgende afsluiter Step Out Of The Way maakt het contrast nog groter, want qua speelsnelheid komt de rest van The Death of Randy Fitzsimmons niet in de buurt. Het is een nummer met haast, maar nooit te gehaast. The Hives rockt heerlijk en weet precies waar het mee bezig is. Het korte Trapdoor Solution (slechts 64 seconden) is nog zo’n voorbeeld, al is deze song wat rafeliger afgewerkt.

Soms zoekt The Hives iets meer het theater op, zoals op Stick Up, waarop zowel de band als Almqvist uitbundig uitpakt. Toch blinkt de band uiteindelijk het meest uit in de strakker gespeelde nummers, zoals Rigor Mortis Radio. Het is een van de vele keren dat The Hives je uitnodigt om mee te klappen op het ritme. Als je de handen heel graag op elkaar doet, dan moet je vooral Crash Into The Weekend even beluisteren. Het klapritme is daar niet van de lucht. Buiten de echte fanatici zal het voor de meesten iets te veel van het goede zijn. 

The Hives doet waar het goed in is op The Death of Randy Fitzsimmons. Hoewel niet alle liedjes even goed beklijven (bijvoorbeeld The Way The Story Goes) staan daar tegenover sterke kleppers als Bogus Operandi en Countdown To Shutdown, waarop Almqvist steeds aftelt alvorens de band er nog even goed tegenaan knalt. 

Mythe, dood of levend? Van Randy Fitzsimmons weten we het niet zeker, maar voor The Hives geldt toch zeker dat laatste. Met The Death of Randy Fitzsimmons maakt het kwintet na elf jaar afwezigheid een spetterende rentree. 

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat