There’s No Recipe – Het Offensief

Het Offensief
Cover

Waardering

7

8

Het is oneerlijk verdeeld op de wereld. Dat is een vaststaand feit. Maar soms kan je die oneerlijkheid een beetje tegengaan. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan de nieuwe Nederlandse rockband There’s No Recipe. Want ondanks een totaal gebrek aan aandacht is de debuut-ep Het Offensief er een die je gehoord moet hebben. 

Dat totale gebrek aan aandacht hebben de heren ook wel een beetje aan zichzelf te danken. Wie het internet afstruint, vindt met heel veel moeite wat informatie over het Amsterdamse kwartet onder hun oude bandnaam. Kortom, aan de promotiekant van het verhaal moet er nog flink wat gebeuren. Muzikaal gezien heeft There’s No Recipe het gelukkig al een heel stuk beter voor elkaar. Ondanks de Nederlandse ep-titel zijn de teksten op Het Offensief gewoon in het Engels. En dat is maar goed ook, want de songs hebben een volwassen allure die ook buiten de landsgrenzen kan aanslaan.

Opener Leash start nog wat voorzichtig, maar evolueert sterk naar het einde toe. Het is alsof zowel de zang als de instrumenten nog even op moeten warmen. Na tweeënhalve minuut lijken de stembanden en handen op temperatuur gekomen en volgt er een omslagpunt, waarna Leash met een heerlijk outro wordt uitgeluid. Red Star knalt daar direct op door. De licht donkere stem van zanger Ziko Schilte wisselt mooi af met sterke riffs die heel duidelijk een Matt Bellamy-invloed dragen. De Muse-vibe klinkt ook door op afsluiter Solitaire, dat soms wel iets te nadrukkelijk naar Soldier’s Poem neigt. Overigens heeft There’s No Recipe verder genoeg van een meer eigen recept om van te genieten. 

Het hoogtepunt van de vijf songs zit in het midden. Beyond The Rainbow bouwt heel goed op naar een sferische rocksound, waarbij de lange uithalen van Schilte perfect in de muziek vallen. Het is zo’n track die je vijf keer achter elkaar aan kan zetten. Millenial is eveneens zo’n slowstarter, die steeds interessanter wordt naar mate je verder luistert.

Zo staat er een dijk van debuut-ep met heerlijke en diverse, goed doordachte rocktracks. Nu nog een goede promotie-afdeling regelen. Dan kan Het Offensief van There’s No Recipe richting de festivals worden ingezet.