Thomas Azier – Rouge

Rouge

Waardering

9

10

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat Thomas Azier een album uitgebracht heeft. De laatste maanden dropte hij al vijf tracks van Rouge. De een nog beter dan de ander, maar toch allemaal een andere sfeer. De toon was al grotendeels gezet voor het album officieel gereleased was.

Thomas Azier is een ondernemende, jonge, Nederlandse artiest die in Berlijn en Parijs veel inspiratie en ervaring op heeft gedaan op muzikaal gebied. Hij is constant op zoek naar manieren om zijn muziek verder te ontwikkelen en te verbeteren. Rouge is dan ook een mix van elektronische en akoestische instrumenten. Het album is op een specifieke manier gemasterd, waardoor het verschil tussen deze twee totaal verschillende soorten muzikale werelden bijna verdwenen is. Het is slechts een van de aspecten die de muziek en het album zo mooi maken.

Een ander belangrijk aspect is de manier waarop Thomas Azier zijn zangkunsten op de voorgrond laat komen. Hij heeft geluisterd naar de manier waarop Jacques Brel zijn nummers schreef. De stem is in elk nummer het belangrijkste onderdeel. De rest van de muziek is om de stem heen gebouwd als een orkest. Hierdoor klinkt alles op Rouge tot in de puntjes perfect afgewerkt. De manier waarop de zang is ingezongen, in combinatie met de wijze waarop het verhaal in elk nummer verteld wordt, zorgt ervoor dat het direct bij je binnenkomt.

Het is bijna onmogelijk om een paar nummers te kiezen om uit te lichten. Elk nummer op Rouge is van hoge kwaliteit, maar elk nummer is ook totaal anders. De singles Talk To Me, Gold en Babylon ken je waarschijnlijk wel, maar als we één nummer mogen kiezen die er uitspringt is dat Sandglass. De exacte betekenis van dit nummer is niet bekend, maar de wijze waarop het verhaal wordt verteld is ongelofelijk intrigerend. De zin “Water, water, water down my throat/I was sleeping when your sandglass broke.” doet bijna aan alsof het gaat over het overlijden van een voor hem belangrijk persoon. Zo is in elk nummer een deel van het leven van Thomas Azier te vinden. Enorm persoonlijk en daardoor heel indringend.

Het is al een hele tijd geleden dat er een album uit werd gebracht waar geen enkel slecht nummer op te vinden is. Rouge is een album met enorme internationale potentie. In Duitsland zijn ze al om. De vraag is dan ook niet óf Thomas Azier met dit album keihard gaat doorbreken, maar wanneer.