The War On Drugs – A Deeper Understanding

A Deeper Understanding

Waardering

8

8

7

8

Als er één band is die altijd direct herkenbare muziek maakt, dan is het The War On Drugs wel. Muziek gebouwd rondom eindeloos rustig voortbordurend gitaarspel, waarvan de klanken de gave hebben te passen bij zowel een chille zomeravond als een winteravond voor de open haard. En dat geldt net zo voor grote delen van A Deeper Understanding.

Grote delen. Want in vergelijking met Lost In A Dream heeft zanger Adam Granduciel zichzelf een minder prominente plek gegeven. Zo is er op Knocked Down amper gitaar aanwezig en zijn er op de gehele plaat meer andere arrangementen toegevoegd. Alleen dus met de eigen kenmerken erin verstopt. Die typerende klanken van The War On Drugs hoor je bijvoorbeeld op Nothing To Find – dat heel veel weg heeft van An Ocean In Between The Waves – maar afwisselend een mondharmonica en synthesizereffecten met zich meedraagt.

Sowieso zijn de toetsen voor The War On Drugs-begrippen veel aanwezig, maar wie er echt voor de gitaar komt, hoeft slechts ‘even’ te luisteren naar het elf minuten durende Thinking Of A Place. De eerste single van A Deeper Understanding is een van de meest uitgeklede songs op de plaat en misschien daarom wel een van de beste. Dat heeft vooral met de lyrics te maken. Deze zijn zo mooi, dat het bijna een misdaad is om er een uit te lichten. Daarmee doe je de andere regels echt tekort.

Je kunt weinig aanmerken op de manier waarop A Deeper Understanding is opgebouwd, luister alleen al naar Pain en Strangest Thing. Als dit in totaal 66 minuten lange album aan je voorbijglijdt, verweeft het zich meer en meer met de vorige plaat van The War on Drugs; het is de vervolgplaat van Lost In A Dream. Wat is de toegevoegde waarde van een album, behalve dat de nummers op zich prachtig zijn? Dit had namelijk prima als een dubbel-cd gekund.

Dat is dan eigenlijk ook de enige echte kritiek die je op A Deeper Understanding kan hebben. Al is Up All Night gezien haar intro een ietwat vreemde keuze om het album mee te openen. Het is de enige track die niet direct in het herkenbare terechtkomt, vanwege een paar tellen vage gitaarfeedback. Die drie seconden hadden prima weggelaten kunnen worden. Samen met Holding On behoort het tot de iets mindere liedjes op het album.

The War On Drugs schrijft met A Deeper Understanding geen nieuw verhaal, maar geeft op een andere manier kleur aan dat wat we op Lost In A Dream al hoorden. Een veilige keuze. Maar wel één die prachtig is opgebouwd.