Weezer – SZNZ: Winter

Winter

Waardering

6

7

Het jaar is bijna rond en hoewel de eerste vrieskou Nederland alweer verlaten heeft, is de astronomische winter volgens de kalender echt begonnen. Het zorgt ervoor dat Weezer zich lekker naast je nestelt voor de open haard om het seizoenenproject SZNZ nog een laatste kroon te geven. Of open haard? Afgaande op de eerste regels van SZNZ: Winter kruipen de Amerikanen liever tegen hun huisdier aan. 

‘I want a dog/To curl up beside me’, zo opent de al eerder uitgebrachte single I Want A Dog. Maar als je verwacht dat het een ode wordt aan trouwe viervoeters en andere huisdieren dan heb je het mis. Zanger Rivers Cuomo weet er namelijk al snel een best donkere twist aan te geven. I Want A Dog gaat namelijk over het gebrek aan menselijke connecties, doordat de wereld zich steeds meer voegt naar het internet. Cuomo beseft naar het einde toe welke foute keuzes hij daarin heeft gemaakt en heeft dan enkel nog de wens dat een hond hem wél gezelschap komt houden. 

Hoewel SZNZ: Winter qua titel als een meteorologische plaat beschouwd mag worden, ontkom je niet aan de indruk dat er onvermijdelijk de Kerst in doorschemert. Dat is natuurlijk niet gek. Geen enkele feestdag is in onze geest zó aan het weer gekoppeld als Kerst. Je linkt veel van de songs op de laatste ep uit het vierluik in je hoofd al snel aan rockende kersthits. Iambic Pentameter loopt op dat vlak voorop. Zeker vanaf het moment dat de lyric ‘seasons come and seasons go’ heeft geklonken, is het kerstrock dat de klok slaat. Maar het is zeker niet de enige track waarop dat gevoel optreedt. 

Het is overigens niet altijd een ontzettend indrukwekkende ep van Weezer. De momenten waarop de band aanzet, zorgen soms voor meer rommelige dan overtuigende passages. Daartegenover staan leuke twistjes, zoals de ballad Sheraton Commander en de mondharmonica op Dark Enough To See The Stars.

Na de lente, zomer en herfst heeft Weezer het beste voor het laatste seizoen bewaard. The Deep and Dreamless Sleep is het moment op SZNZ: Winter dat de kracht die Weezer zet puur ten goede komt van de muziek. Zo is de vierde worp van Weezer in 2022 een prima zoethoudertje om bij de open haard de laatste release-arme periode van het jaar mee door te komen. Met óf zonder hond. 

Tags