Years & Years – Night Call

Waardering

7

7

6

Afgelopen jaar maakte de Britse band Years & Years bekend niet meer samen verder te willen. De reden? De muzikale verschillen tussen de bandleden. De zanger van het trio, Olly Alexander, maakte algauw bekend met Years & Years verder te gaan als soloproject. Met het nieuwe album Night Call maakt hij zijn debuut.

Voor de zanger was Night Call zijn ontsnapping. Door covid miste Olly het uitgaansleven en hieruit ontstond dan ook de inspiratie voor zijn nummers. Hij ziet het album als een verzameling songs die ‘s nachts moeten worden gedraaid.

De muziek op het nieuwe album is onder andere beïnvloed door discomuziek uit de jaren zeventig en tachtig. Dit is bijvoorbeeld goed te horen in de opener Consequences, dat een energieke sound heeft en een pakkend refrein. Dit geluid hoorden we al eerder van Years & Years. Een vervormde stem die steeds de titel van het lied schreeuwt, zorgt ervoor dat je afgeleid raakt van het nummer en de herhaling van de tekst halverwege echt wel zat wordt. Slecht is het niet, maar het blijft – minus het geschreeuw – ook niet echt hangen. Starstruck, de eerste solotrack die Olly maakte, werd eerder vorig jaar al uitgebracht. Het vrolijke en catchy nummer doet alle zorgen even vervagen. Het neemt je vanaf de eerste seconde mee in wat de zanger zelf ‘drie minuten interstellaire extase’ noemt.

Ondanks dat de plaat Olly’s inspanning is en je daarom wat nieuws verwacht, klinken veel tracks toch hetzelfde. Het nummer Night Call, gelijknamig aan het album, is door de typische Years & Years-sound licht teleurstellend en niks nieuws.  Een nummer dat er wél uitspringt is Crave. De melodie is een stuk langzamer dan we gewend zijn van eerder werk en Olly’s stem klinkt haast zwijmelend. De combinatie van de synthesized beat en de wat zwoele zang vormt een nieuwe interessante combinatie, waar je graag meer van hoort.

Ook op Intimacy laat Olly horen dat hij zijn eigen invloed in het album heeft verwerkt. Zijn stem kleurt goed bij de wat meer laidback sound van dit nummer. Met een wat rustiger tempo en tedere vocalen laat de zanger met de lyrics ‘not the type for casual intimacy’ zijn kijk op relaties aan de luisteraar weten.

De track Make It Out Alive schreef de zanger al voor het produceren van Night Call, maar Olly wilde het nummer toch meenemen op dit album en daar heeft hij gelijk in. Ondanks de zware tekst, klinkt het verfrissend. Met zijn fijne dancepop geluid laat Alexander horen dat een nummer niet melodramatisch hoeft te zijn om toch een dramatisch gevoel over te brengen aan de luisteraar.

Fans van Years & Years kunnen hun hart ophalen met Night Call, want de vertrouwde sound is nog steeds aanwezig. Toch weet Olly Alexander met een aantal uitblinkers ook zijn eigen stempel op het album te drukken. Dit album belooft wat voor zijn toekomstige solocarrière.