Yssi SB – Nooit Gedacht

Waardering

6

7

Ineens was hij er: Yssi SB. De nog maar 17-jarige rapper uit Almere dropte afgelopen zomer de track Paper Zien en kort daarop tekende hij een deal bij het label Quatro Vision van collega rapper Henkie T. De single was meteen een groot succes en dit bleef niet onopgemerkt bij de rest van de rapgame. Wat volgde was een remix van Paper Zien met gastbijdragen van niemand minder dan Henkie T, Jack, Sevn Alias en Josylvio. Ychano Hunt, zoals de jongeling echt heet, is zonder te kloppen de rapscene binnengestormd.

Nog voordat de remix van Paper Zien uitkwam, was de tweede single van Yssi SB al een feit. Op Freestyle (Un Deux Trois) laat hij horen veelzijdig te zijn door verschillende flows te gebruiken. Hij beheerst het rappen en ook dit nummer heeft weer een pakkende hook. Dit lijken na de release van zijn derde single In Die Life zijn kenmerken te worden. De hook is steeds catchy, de flows zijn herkenbaar en zijn verses zijn sterk en mooi afgestemd op de beat. Het werd inmiddels hoog tijd voor een bezoekje aan 101Barz, hier sloot de rapper de zomer af met een studiosessie waar hij een voorproefje gaf van wat er allemaal aan zat te komen.

Inmiddels is Yssi SB zijn debuut-ep Nooit Gedacht te beluisteren. De plaat bevat tien sterke nummers waar vooral veel op wordt gerapt in combinatie met een melodieuze hook. Door de titel was te verwachten dat het net als op zijn eerdere singles, veel zou gaan over het feit dat hij niet had verwacht dat zijn leven zo’n wending zou krijgen door muziek. Zo klinkt de hook op het gelijknamige nummer Nooit Gedacht als volgt: ‘Ik had nooit gedacht dat deze life voor mij was. Ik had nooit gedacht dat al die shit voorbij zou zijn.’ Ook op het nummer In Die Life komt dit terug: ‘Ik kan het zelf nog niet geloven maar opeens ben ik de shit. Je kan de pijn zien in mijn ogen als je kijkt naar mijn gezicht.’ Tekstueel gezien is de ep dus niet verrassend en Yssi SB blijft ook de sound aanhouden die we van hem gewend zijn.

Verder zit er niet echt diepgang in de plaat, terwijl daar wel mogelijkheden toe zijn. De rapper heeft het vaak over de zware tijden waar hij door heen is gegaan maar hij gaat daar niet verder op in. Hiertegenover staat dat Yssi SB met deze ep echt bewijst dat hij kan rappen, vooral op het nummer Voor Jou is dit goed te horen. Een kleine verrassing is Want From Me. Hierop laat de rapper met twee lines even kort horen dat hij ook in het Engels kan rappen. Dat belooft wat voor de toekomst.

De ep Nooit Gedacht bestaat uit losse nummers die in een half uur geen samenhangend verhaal vormen maar wel blijven hangen. Je hoort zijn jeugdigheid en potentie terugkomen en dat is leuk om naar te luisteren. Veel van Yssi SB zijn jonge luisteraars zullen zich in de songteksten herkennen, die gaan voornamelijk over doorzetten, succes en moeilijke tijden. Voor een debuut-ep heeft Yssi SB echt prima werk geleverd. De toekomst moet uitwijzen hoever zijn ster nog zal reikken in hiphopland.