Bear’s Den: ‘Het zou cool zijn als Drake ons covert’

Afkomstig uit dezelfde Londense folk scene als Mumford & Sons en met vergelijkbare muziek, touren de mannen van Bear’s Den nu al een aantal jaar de hele wereld rond. Vorig jaar brachten ze na twee succesvolle ep’s hun debuutalbum Islands uit met als gevolg nog een tour. De Highlands To Islands tour begon in het Verenigd Koninkrijk en streek 23 februari neer in Amsterdam voor een optreden in De Melkweg en een kort instore optreden in muziekwinkel Concerto. Hebben ze alles al gezien? En waar haalt het trio inspiratie vandaan? We vroegen het aan de drummer en gitarist Kev Jones.

De band is al een aantal keer in Nederland geweest, zo stonden ze in oktober in een uitverkocht Paradiso en waren ze twee keer het voorprogramma van een show van Dotan.
“We zijn hier al redelijk bekend omdat we hier al een aantal keer hebben gespeeld. Het is alleen wel de eerste keer dat we met een grote tourbus reizen. Gister hadden we een dag vrij en hebben we met de rest rustig aan gedaan.” Ze tourden al zes keer door Amerika en hebben veel gezien, maar waar ze nou echt naar uitkijken is een thuiswedstrijd spelen. “We hebben veel zin in de show van vanavond, mensen uit Europa zijn heel erg dankbaar bij onze optredens en dat is leuk. Het optreden bij Shepherd’s Bush in Londen is iets waar we naar uit kijken. We wonen er met z’n allen nog net niet naast dus dat is echt een thuiswedstrijd.”

Hun inspiratie bloeit voort uit het boek en de film Where The Wild Things Are, een verhaal dat gaat over een jongen en zijn gefantaseerde avonturen met monsters die hem uitroepen tot koning. “Vooral het boek inspireert ons omdat het een dubbel perspectief creëert, de wereld wordt bekeken vanuit het perspectief van een kind en een volwassene. We wilden een volwassen versie maken met onze eigen muziek.“ Een dubbele betekenis en een dubbel perspectief, het zijn uitgangspunten die belangrijk zijn bij de muziek van de band. “Ruimte overlaten voor interpretatie is heel erg belangrijk. Als de muziek heel letterlijk is en alles wordt opgelegd kunnen de mensen zich niet vinden in de teksten op hun eigen manier.” Het is een onderdeel waar ze niet altijd bewust mee bezig zijn tijdens het schrijven. “We houden er rekening mee, maar zeker niet op een opzettelijke manier. Het is iets wat we in het achterhoofd houden zodat niet alle nummers te letterlijk en overduidelijk zijn.”

Naast boeken haalt het trio inspiratie natuurlijk ook uit andere muziek. Zo maakte de band een cover van Drake z’n Hold On, We’re Going Home, deden ze hetzelfde bij Sam Smith z’n Stay With Me en speelden ze tijdens hun show in Oxford een stukje Taylor Swift . “Ik denk dat iedereen naar veel verschillende muziek luistert en we zijn het tijdperk voorbij dat we muziek in een hokje stoppen. Wij luisteren naar allerlei genres en hebben ook echt waardering voor diversiteit vanuit andere genres. A good song is a good song. “ Ze hopen ook op een cover van een van hun nummers. “Het zou cool zijn als Drake een cover maakt van een van onze nummers. Of een gangster rapper, dat zou vet zijn.”

Iedereen die wel eens een videoclip van Bear’s Den heeft gezien weet dat het over het algemeen fraaie visuals zijn. Met een uitzondering voor het nummer Elysium heeft de band hier een aardig aandeel in. “Bij Elysium was het dus een ander verhaal maar we zijn eigenlijk bij alles wat we doen enthousiast en heel erg geïnteresseerd. We proberen zoveel mogelijk input te leveren bij de video’s. Zoals bij de video van Agape, waar we tot onze nek onder het zand zitten, dat was een idee van mij. Het is leuk om te doen maar ook belangrijk om erbij betrokken te zijn en dat zijn we allemaal. Onze nummers lenen zich daarbij heel erg goed om verfilmd te worden.”

Nog veel onbezochte plekken om te spelen, nummers die gecoverd kunnen worden en artiesten om mee samen te werken. “Er zijn echt tal van mensen waar we graag mee samen willen werken en hopelijk krijgen we daar de komende jaren de mogelijkheid toe.”

Mocht je Bear’s Den nog eens live willen bewonderen dan kan dat. De band is deze zomer te zien op het festivalterrein van Lowlands.