Coronacrisis laat zien wie er echt muziek maakt voor de fans

Het goede en het slechte van de mens. De coronacrisis geeft ons deze weken een mooie blik op beide uitersten. Aan de ene kant schieten er ontelbare goede initiatieven uit de grond en zijn er oud-doctoren die weer aan het werk gaan. Aan de andere kant zijn er mensen die hamsteren tot op het asociale af en hoor je zelfs over boodschappenbabbeltrucs bij ouderen. 

Een van de sectoren is zonder twijfel het hardst getroffen wordt door de crisis is die van de kunst en daardoor dus ook de muziek. Voor veel artiesten valt het brood dat er normaal met een paar optredens in de week verdiend wordt weg. Van kleine naam tot superster: alle tours zijn gecanceld. Het enige wat nog rest is het verkopen van de muziek en eventueel merchandise. Tal van artiesten zetten zich in om de fans die thuis moeten zitten toch nog te vermaken. Van Davina Michelle tot Chris Martin tot DeWolff, allemaal deden ze wel iets. Een nieuwe single uitbrengen, een thuiskamerconcert geven of een optreden in een lege zaal live laten streamen.

Voor muziekliefhebbers zijn dit soort initiatieven de houvast in deze bange dagen. Naast de vrijdag, wanneer er volgens traditie een bak nieuwe muziek binnenklettert. Zo staat er heel veel moois op de planning voor de komende weken, bijvoorbeeld Lady Gaga, Declan McKenna en Haim. Of, beter gezegd, stond, want deze drie behoren tot het rijtje artiesten dat zijn release vooralsnog heeft uitgesteld. En waarom? Dat is wat mij betreft een groot raadsel. 

Juist wanneer fans wereldwijd massaal zitten te wachten op hun muziek, laten ze ons in de steek. Waar tal van videodiensten gratis films beschikbaar stellen en hun collega’s vanuit de huiskamer videoclips opnemen, blazen zij de aftocht. Dat kleinere artiesten dit doen, valt nog te begrijpen. Als je nu een album uitbrengt en pas ergens in september weer kan toeren, is de release mogelijk alweer weggezakt en staat de zaal minder vol. Maar geldt dat ook voor een wereldster als Lady Gaga?

Zelfs als ze een van de slechtste platen van de eeuw uitbrengt, dan nog zullen haar shows uitverkocht zijn. Daar is haar reputatie groot genoeg voor. Zou ze haar fans dan echt laten hangen om promotieredenen? Of is er druk vanuit het management geweest? Haar verklaring op Instagram was even vaag als triviaal. ‘Hoewel ik geloof dat kunst een van de sterkste zaken is die ons kan helpen in dit soort tijden en ons plezier en kracht kan schenken, voelt het niet goed om een nieuwe plaat uit te brengen terwijl de wereld worstelt met een pandemie.’

Het komt op mij over als een drogreden. Muziek is de laatste jaren juist een mentaal medicijn gebleken in barre tijden. Wie herinnert zich niet de dansende kring van mensen op Don’t Look Back In Anger of de piano-uitvoering van John Lennons Imagine middenin Parijs na de aanslagen op Bataclan? En het hoeft echt geen mooi zalvend liedje te zijn om je door deze tijden te slepen. Zelf draaide ik net nog Vlad The Impaler van Kasabian om gewoon even vijf minuten door mijn huiskamer te springen zonder aan al het nieuws te hoeven denken.

Alle sport ligt op zijn gat. Bioscoopfilms komen voorlopig niet uit. We kunnen niet uit eten. De voorjaarsfestivals worden massaal afgelast. We zitten thuis en er blijft niet veel anders over dan streamen. Dus gooi zoals gepland in komende weken een nieuw album online en ga voor het recordaantal Spotify-plays op de eerste dag. Doe het voor wie je je muziek maakt. Doe het voor je fans.