De ideale muziekzomer: ‘Kendrick Lamar en A$AP Ferg, genoeg redenen om een weekend tussen de giraffen te zitten’

We mijmeren over een prachtige zomer. Het jaar 2020 verloopt voor iedereen anders dan gepland. Zeker ook voor muziek- en cultuurliefhebbers, die het liefst de festivals hadden afgestruind. Of misschien was in druk park liggen met vrienden en een paar lekkere plaatjes voor jou al voldoende geweest. Uitkijkend naar – hopelijk – volgend jaar, nemen de redactieleden van Nieuweplaat je mee langs hun perfecte muziekzomer. Met vandaag Eddy Harskamp.

Dit had ik al gepland staan

Waar voorgaande jaren vrij mager waren qua bezochte concerten en festivals, was het tijd om dat in 2020 goed te maken. Daarom zou ik april aftrappen met shows van Snoop Dogg en Bon Iver in de Ziggo Dome. Eerdere pogingen om tickets te bemachtigen voor performances van Justin Vernon mislukten en dus keek ik enorm uit naar zijn optreden. Verder waren er tickets voor Paul McMartney, Nathaniel Rateliff en Tyler, The Creator. De line-up van WOO HAH! is vaker gevuld met briljante acts en dit jaar zou Kendrick Lamar daar aan toegevoegd worden evenals A$AP Ferg, DaBaby en EarthGang. Voor mij genoeg redenen om een weekend tussen de giraffen te zitten bij Beekse Bergen. Afsluitend zou ik het laatste weekend van augustus Haarlemmermeer afbreken samen met duizenden housefanaten op Mysteryland.

Favoriete zomerhit/album

Als ik deze keuze elke maand krijg verschilt hij ieder moment. Nu valt de keuze op The Chronic van Dr. Dre. Een monumentaal album waarop Dre de wereld kennis laat maken met zijn melodieuze G-Funk productie. Het bracht een geluid voort dat we tot op de dag van vandaag terughoren en lanceerde daarmee tegelijkertijd de carrières van Snoop Dogg, Warren G en Nate Dogg. Van begin tot eind een perfect project om je speakers deze zomer mee te verblijden. Qua zomerhit kan het contrast bijna niet groter met Kings Of Leon hun Sex on Fire, maar dat blijft heerlijke track.

Favoriete festivals

Hoewel het festival landschap de afgelopen jaren ongekend gegroeid is, zijn er maar een klein aantal waar ik steevast te vinden ben. Het overgrote deel daarvan bestaat uit house-evenementen. Een voorbeeld daarvan is Fuze Outdoor, een tweedaags festival waarbij de vrijdagavond gevuld is met ‘90s acts. Lokaal gezien een sterk begrip met een brede muzikale invulling. Zo zijn er stages voor hardstyle, house, hardcore en urban. Aangezien ik die variatie fijn vind is Mysteryland een logisch vervolg in de lijst. Het is het grootste elektronische muziek festival van het land en trok afgelopen jaar 130.000 bezoekers. Met meer dan 200 acts en 18 stages is er enorme diversiteit in de muziek die er te horen is en mensen die erop af komen. Ieder jaar kan je beuken op de piramide bij Q-Dance, genieten van de grootste acts bij de main, losgaan op de vetste tracks bij Vunzige Deuntjes of even tot rust komen in de Healing Garden. Iedere liefhebber weet hier wel iets te vinden.

Deze festivalacts mag je echt niet missen

De Jeugd van Tegenwoordig moet iedereen wel een keer tegen zijn gekomen op een festival. Met hun onuitputtende energie en oeuvre van hits staan ze garant voor een dik feest. Dat is toch dé reden om naar een festival te gaan? Sam Feldt mag in dit rijtje niet ontbreken en aangezien hij bijna op ieder dance festival te vinden is dat ook niet heel moeilijk. Uptempo melodieuze house gecombineerd met live instrumenten. Het is een prima recept dat Sam ondertussen tot kunst verheven heeft. Als je hem in de line-up ziet staan, neem dan vooral de tijd om langs te gaan.

Spotify-lijst