Electronic in 2018: Martin Garrix, The Prodigy, Major Lazer en Moby

Het is alweer dertig jaar geleden dat de house begon door te breken in Nederland en sindsdien is het heel hard gegaan met de populariteit van de elektronische genres in Nederland. Niet voor niks prijkt Electronic op onze site bovenaan, nog voor pop, en mag het ook onze vooruitblik op het jaar aftrappen.

The Prodigy

Dance-acts hoeven echt niet altijd modern en nieuw te zijn. Want The Prodigy draait al decennia mee. Hoewel ze met hun singles al een tijd geen hit meer scoren, waren hun laatste platen – zoals The Day Is My Enemy – wel goed genoeg om goud op te leveren. The Prodigy is een van de grotere festivalacts in zijn genre met een paar legendarische optredens op onder andere Lowlands. Met een nieuwe plaat onderweg, is het te hopen dat dat betekent dat er ook weer nieuwe festivals aankomen voor het duo. (Kasper Hermans)

Martin Garrix

2017 mag je gerust het jaar noemen waarin Martin Garrix de definitieve overstap naar de popmuziek heeft gemaakt. Waar hij vorig jaar het fundament hiervoor legde met In The Name Of Love, bouwde hij dit jaar vrolijk verder met Scared To Be Lonely, There For You en de laatst uitgekomen single So Far Away. Tussendoor kwamen gelukkig ook clubsingles als Pizza, Byte en Forever uit, maar de kans dat je deze op het debuutalbum zal terugvinden lijkt vrij klein. Ondertussen bleef het speculeren wanneer deze plaat zou uitkomen, maar 2018 lijkt het jaar te worden dat dit dan eindelijk gaat gebeuren. Het goed ingevoerde MartinGarrixHub kwam recent met een waslijst aan platen die de 21-jarige dj nog op stapel zou hebben liggen. Opvallend: de lang verwachte samenwerking met ‘BFF’ Justin Bieber lijkt het levenslicht nooit te gaan zien. Dit terwijl het nummer in eerste instantie het paradepaardje van het album leek te gaan worden. Ondanks dat blijven de verwachtingen hooggespannen, we kunnen dan ook niet wachten tot het zover is! (Natan Presman)

Moby

Behalve The Prodigy hoort ook Moby bij de oudjes. Je zou kunnen zeggen dat Moby zich door de jaren heen iets minder heeft aangepast aan de hedendaagse muziek, maar toch weet hij nog steeds een behoorlijke fanschare aan te spreken. Op 2 maart komt Everything Was Beautiful And Nothing Hurt uit. Dat lijkt een mooie titel, maar we kunnen toch niet anders dan de indruk krijgen, dan dat Moby zijn plaat behoorlijk politieke beladen zal laten zijn. Zo postte hij zaterdag nog een uitgebreid statement op zijn Facebook-pagina met als mikpunt van zijn relaas (hoe kan het ook anders) president Donald Trump. (Kasper Hermans)

Major Lazer

Na hun heerlijke Peace Is The Mission uit de zomer van 2015, is het wachten op Music Is The Weapon. Het uitstelgedrag van de heren duurt al jaren, want er staan ook behoorlijk veel oudere singles op. Onder andere de nummers Cold Water (ft. Justin Bieber & MØ),  Believer (ft. Showtek), Know No Better (ft. Travis Scott, Camila Cabello & Quavo) en Run Up (ft. Partynextdoor & Nicki Minaj). De vraag is nu of ze eindeloos toffe singles blijven droppen totdat ze een album vol hits hebben of dat er nu ook aan materiaal wordt gewerkt dat niet los uit wordt gebracht, zodat er op Music Is The Weapon nog wat verrassends staat. (Kasper Hermans)