Major Lazer – Peace is the Mission

Major Lazer, bekend van onder andere de hit Get Free uit 2012 en Watch Out For This uit 2013, komt dit jaar niet met één, maar maar liefst twee albums. Het eerste, Peace is the Mission, is in juni al uitgekomen, maar voor de tweede plaat, Music is the Weapon, moet nog gewacht worden tot het einde van dit jaar.

De band, opgericht in 2008 door producer Diplo, wilde eerst alle nummers op één album zetten, maar besloot de liedjes toch op te delen en in twee delen uit te brengen. Beide albums zullen ongeveer acht nummers bevatten. Diplo maakte eind april bekend dat onder andere de Belgische Selah Sue mee zal werken aan Music is the Weapon. Major Lazer is er nog niet over uit hoeveel clubnummers of festivalliedjes het album moet bevatten, maar weet in ieder geval dat het goed geproduceerde nummers moeten zijn, die de hele wereld kan begrijpen.

Ook voor Peace is the Mission zijn er weer veel samenwerkingsverbanden met andere artiesten aangegaan. Van de negen nummers die het album telt, zijn er acht door andere artiesten gezongen. Onder andere Ellie Goulding, Ariana Grande en Wild Belle hebben hun steentje bijgedragen aan de plaat. Ook de inmiddels grote hit Lean On is in samenwerking met DJ Snake en MØ.

Peace is the Mission opent met het laidback Be Together, waarin de zangeres zingt over of de liefde met hem mogelijk is. In het refrein zegt ze van wel, ooit op een dag. Het lied begint met het neuriën van een melodielijn, die verderop in het nummer herhaalt lijkt te worden door een cello.

Verder in het album kom je Blaze Up The Fire tegen, gemaakt met Chronixx. Een nummer dat met een vrolijke achtergrond en zangpartij begint, maar halverwege in een soort vreemde dubstepmix vervalt. Lean On maakt dat gelukkig weer goed. Een nummer dat goed in elkaar zit, lekker is om naar te luisteren is en alle elementen bevat om een zomerhit te worden. Roll That Bass, het enige nummer dat zonder andere artiest geproduceerd is, begint wat onsamenhangend met een elektronisch baslijntje dat vervolgens nergens in het nummer meer terug is te vinden. Als de bas echter verdwenen is, wordt langzaam opgebouwd richting het refrein, een moment waarop je niet anders kan dan opstaan en dansen.

Voordat je Peace is the Mission gaat waarderen, moet je het een aantal keer luisteren. Maar wanneer je je eenmaal in de elektronische sferen bevindt, kun je niet anders dan mee bewegen op de muziek. Het album is niet iets dat je luistert op de zondagmorgen, maar heerlijk om op los te gaan en je weekend mee te beginnen. Doordat voor bijna ieder nummer een andere artiest is gebruikt, krijgt het album afwisseling, zonder een onderlinge samenhang te verliezen. Kortom: lekkere zomerplaat.