Hiphop/R&B in 2018: Cardi B, Post Malone, Tabitha, Latifah

De populariteit van hiphop is in Nederland naar ongekende hoogte gestegen. Het genre domineert in de Spotify-lijsten en de een na de andere populaire rapper heeft een hit te pakken. Is er een reden om níét te verwachten dat die lijn in 2018 naadloos wordt doorgetrokken? Nee, eigenlijk niet. Daarom hier de hiphop en R&B waar wij in 2018 enorm naar uitkijken.

Cardi B

Voorheen werd ze gezien als een lachertje, maar inmiddels is Cardi B juist degene die iedereen uitlacht. Met de #1-single Bodak Yellow heeft Cardi als nieuwkomer maar liefst twee Grammy-nominaties voor dit jaar binnengesleept. De New Yorkse rapper is hot en dat is goed te merken aan de hoeveelheid Cardi-tracks waarmee we overspoeld worden. Op dit moment scoort ze dikke vette hits met Bruno Mars’ Finesse, Motorsport en haar nieuwe solosingle Bartier Cardi gaat ook lekker. Het moet gek gaan lopen als haar debuutalbum geen succes zal worden. (Wessel Uphoff)

Post Malone

Met het nummer White Iverson bracht Post Malone zichzelf op de muzikale kaart in 2015. Een jaar later kwam de volgende hit genaamd Congratulations. En in 2017 verraste hij menig liefhebber met een preview van het album Beerbongs & Bentleys die de top 40 binnendrong. De single Rockstar is een wereldhit geworden en is een mijlpaal in de carrière van Austin Post. Met zijn unieke stijl heeft hij de hiphopscene op zijn kop gezet. Een combinatie van meerstemmige zang en rap geven de nummers veel afwisseling en maakt zijn aankomende album zeker het wachten waard. (Levi de Zwaan)

Tabitha

Na een aantal mislukte pogingen om het te maken in Amerika, lijkt 2018 hét jaar van Tabitha te worden. De zangeres en vlogger uit Leiden tekende een deal bij TopNotch en was afgelopen jaar te horen op Is Dit Over, één van Ronnie Flex’ grootste hits. Niets lijkt succes voor Tabitha nog in de weg te staan. Haar eerste ep is inmiddels af en de single Jou & Mij is verre van een flop. Tabitha heeft sowieso een daad verricht die een jaar geleden onmogelijk leek: samen met Top Notch-collega Roxeanne Hazes heeft ze mij in 2017 naar een enorme hoeveelheid Nederlandstalige muziek laten luisteren. (Wessel Uphoff)

Latifah

Vlogger, kapster, maar bovenal rapper: Latifah gaat hard. Heel hard. Al jaren probeert de Amsterdamse chick voor haar plekje te strijden tussen al het mannelijke gespuis in de Nederlandse hiphopwereld. Het harde werken werd uiteindelijk beloond, want vorig jaar scoorde Latifah hits als Gewaarschuwd, On My Way en mijn favoriet Avec Me. Alle nummers zijn afkomstig van haar allereerste ep One My Way. Nou ja, veertien nummers voor een ep zijn misschien wel wat veel. Toch wordt Latifah’s ‘echte’ plaat anders: volwassener en meer samenhangend. (Wessel Uphoff)