In Memoriam: Def Rhymz (1970-2024)

Def Rhymz

Lachen, gieren, brullen en schudden met je billen. Dat is het beeld dat veel mensen hebben bij Def Rhymz. Maar Dennis Bouman, zoals de op zondag 24 maart overleden rapper eigenlijk heet, heeft een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van hiphop in Nederland.

Toen in de jaren ’80 de hiphop een gezicht kreeg in Nederland, voornamelijk door credible witte rappers, werd de zestienjarige Dennis al Nederlands kampioen rappen. Met roots in Suriname en een vet accent bracht Def Rhymz een tropisch tintje naar de hiphop. Eerst als onderdeel van de Rotterdamse hiphoppers Supersonic Cru en later met Roots Syndicate. Met die laatste band scoorde Def Rhymz een heerlijke nummer 1-hit, toen ze het jaren ’50-liedje Mockin’ Bird Hill in een reggaejasje goten voor een reclame van Centraal Beheer.

Landelijke bekendheid kreeg Def Rhymz toen hij in het Nederlands ging rappen. Met Doekoe (Sranantongo voor geld) en Schudden werd hij een graag geziene artiest tijdens feesten. Zijn optredens waren een energieke, vrolijke belevenis, waarbij Def bijna altijd een muts én een skibril droeg. Ook toen zijn bekendheid afnam, bleef hij optreden met zijn grootste hits, ook nadat hij op de wachtlijst kwam te staan voor een donorhart. Zelfs met een zogenaamd hulphart en vier hartoperaties op zijn naam bleef hij van het podium spatten. Tijdens corona opende hij tijdelijk een restaurant in Arnhem, maar zodra het kon ging hij weer optreden.

Dennis Bouman werd 53 jaar en laat vier kinderen achter.