In Memoriam: Jeff Beck (1944 –2023)

Met zijn meesterlijke gitaarspel en innovatieve stijl heeft Jeff Beck tijdens zijn leven de wereld van de rockmuziek voorgoed naar een hoger niveau getild. Een gepassioneerd artiest die zijn leven lang bleef experimenteren en evolueren is nu verloren gegaan, want op 10 januari overleed de gitaarvirtuoos op 78-jarige aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking.

Jeff Beck, geboren als Geoffrey Arnold Beck, groeide op in een muzikale familie en begon al op jonge leeftijd gitaar te spelen. Zijn interesse in gitaarmuziek werd versterkt, toen hij kennismaakte met bluesmuziek en op vijftienjarige leeftijd begon Beck zich de rockmuziek van de jaren 50 en 60 eigen te maken. Hij speelde in verschillende lokale bands, totdat hij in 1965 werd gevraagd om de gitarist te worden van de band The Yardbirds; de band die ook muzikanten als Eric Clapton en Jimmy Page voortbracht. Binnen twee jaar nam hij al afscheid van The Yardbirds en begon een solocarrière met een eigen band, waarmee hij succesvolle platen als Truth (1968) en Blow By Blow (1975) uitbracht.

Hoewel hij altijd geassocieerd zal blijven met de rockmuziek, beperkte Beck zich niet tot één specifieke stijl of techniek. Hij voelde zich ook prima thuis in de blues, jazz en funk. Zijn unieke gitaarspel in elk van deze genres kenmerkte zich door een zeldzame combinatie van snelheid, precisie, emotie en technische vaardigheid. In een oud interview zei hij hierover: ’Mijn gitaarspel is een ode aan mijn emoties.’

Gedurende zijn carrière werd Jeff Beck bekroond met tal van prijzen en onderscheidingen, waaronder acht Grammy Awards, onder andere voor zijn album Jeff Beck’s Guitar Shop (1989), en een Grammy Lifetime Achievement Award in 2015. Daarnaast is Jeff Beck één van de weinigen die twee keer is opgenomen in de Rock&Roll Hall of Fame: in 1992 als lid van The Yardbirds en in 2009 als soloartiest.

De lijst met artiesten waarmee hij samenwerkte is indrukwekkend lang. Onder andere Tina Turner, Stevie Wonder, Luciano Pavarotti, Macy Gray, Joss Stone, Rod Stewart en recent Ozzy Osbourne en Johnny Depp prijken op deze lijst. Een bijzondere samenwerking met David Bowie mag hierin niet onbenoemd blijven. In juli 1973 traden ze samen op in London onder de titel Ziggy Meets Jeff Beck. In de loop der jaren zouden ze nog veel vaker samen optreden. En precies op de dag dat Bowie zeven jaar geleden kwam te overlijden (10 januari 2016), overleed ook Jeff Beck. Een uniek, emotioneel, innovatief en begaafd mens. Hij zal worden herinnerd als de gitarist die de wereld van de rockmuziek voorgoed naar zijn visie en virtuositeit heeft vormgegeven.

 

Fotocredit: Chris Hakkens