In Memoriam: Tina Turner (1939-2023)

Op 83-jarige leeftijd heeft Tina Turner afscheid van haar zeer bewogen leven genomen. De Amerikaanse zangeres staat bij velen bekend als The Queen of Rock-‘n’-roll die tijdens haar imposante carrière 200 miljoen platen verkocht en veel prijzen in ontvangst mocht nemen. Met haar overlijden verliest de muziekwereld opnieuw een grote legende die voor veel artiesten en fans een rolmodel is geweest.

Tina Turner werd op 26 november 1939 geboren als Anna Mae Bullock in Brownsville, Tennessee. Als jong meisje begon ze al vroeg met zingen in een kerkkoor. Op 19-jarige leeftijd ontmoette ze Rock-‘n’-roll artiest Ike Turner, die haar in dienst nam als achtergrondzangeres en haar, zonder te overleggen, de artiestennaam Tina Turner gaf. Niet veel later kregen de twee een relatie en werden ze onder de naam Ike & Tina Turner een succesvol duo in de jaren ’60, dat hits scoorde met nummers als Proud Mary, Nutbush City Limits en River Deep, Mountain High. Tina en Ike trouwden in 1962, maar het huwelijk kwam al vrij snel onder spanning te staan omdat Ike zijn vrouw fysiek nogal zwaar mishandelde.

Uiteindelijk vond Turner in 1976 de kracht om haar gewelddadige echtgenoot te ontvluchten en vroeg een scheiding aan die twee jaar later voltooid werd. Afgesproken werd dat Ike alle bezittingen mocht houden, zolang Tina Turner maar haar artiestennaam mocht houden. Solo probeerde ze daarna opnieuw carrière te maken, maar dat leek in eerste instantie niet echt te lukken omdat ze al vier geflopte soloplaten had gemaakt. Met de release van het album Private Dancer in 1984 veranderde alles. Turner kreeg weer steun van radio en televisie, waardoor nummers als Let’s Stay Together, What’s Love Got To Do With It en Private Dancer wereldhits werden en van haar album twaalf miljoen exemplaren werden verkocht.

Haar succes in de hitlijsten liet Turner meerdere malen met concerttours de wereld rondreizen. Door haar energieke verschijning en optredens kreeg ze als snel de naam The Queen of Rock-‘n’-roll, waardoor ze een inspiratiebron werd voor mensen als Beyoncé, Janet Jackson en Alicia Keys. Ondertussen bleef ze wereldhits scoren met nummers als We Don’t Need Another Hero van de film Thunderdome (waarin Turner zelf een rol in speelde), Typical Male, Tonight (met David Bowie), The Best en It Takes Two (met Rod Stewart).

In 1993 werd het leven van Tina Turner verfilmd in de film What’s Love Got To Do With It, waarin vooral haar gewelddadige huwelijk met Ike Turner centraal stond. Twee jaar later verzorgde de zangeres met GoldenEye de titelsong van de gelijknamige James Bond-film. In 1999 bracht Tina met Twenty Four Seven haar laatste album met originele liedjes uit en kondigde aan voor de allerlaatste keer op tournee te gaan. Na 121 concerten over de hele wereld te hebben gegeven trok Tina zich terug uit de muziekwereld en leefde een rustig bestaan in Engeland, Frankwrijk en uiteindelijk Zwitserland, waar ze in 2013 trouwde met muziekproducer Erwin Bach. Ondanks haar terug getrokken bestaan was Turner toch nog soms in diverse tv-programma’s te zien. In 2008 besloot ze om dan toch echt afscheid te nemen van haar leven als zangeres en ging met de 50th Anniversary Tour een laatste keer de wereld rond. In 2018 ontving de zangeres een Grammy Lifetime Achievement Award voor haar prestaties binnen de muziek en ging op West End, Londen de Tina Turner Musical in première, die de zangeres in samenwerking maakte met Joop van de Ende en zijn bedrijf Stage Entertainment.

De laatste jaren van haar leven waren voor Tina Turner niet bepaald haar mooiste jaren. Slechts een paar dagen na haar huwelijk met Erwin Bach kreeg de zangeres een beroerte en niet veel later werd er darmkanker bij haar vastgesteld. Ook leed de zangeres aan nierfalen, waarna haar echtgenoot besloot zijn nier te doneren. Na een operatie (die succesvol verliep) pleegde Turners zoon Craig op 59-jarige leeftijd zelfmoord en eind vorig jaar overleed haar tweede zoon Ronnie aan de gevolgen van darmkanker. ‘Ik heb een mishandeld leven gehad. Er is geen andere manier om het verhaal te vertellen. Dat is de realiteit. Dat moet ik accepteren… Mijn leven was geen goed leven. Het slechte brengt het goede helaas niet in evenwicht’, aldus de zangeres in een documentaire over haar leven, die in 2021 uitkwam.

Hoe slecht haar leven op bepaalde vlakken ook is geweest: Tina Turner heeft met haar legacy een onuitwisbare indruk achter gelaten op de muziekwereld. Eentje die generaties lang miljoenen mensen heeft geïnspireerd om het beste uit je muzikaliteit te halen. Niet alleen in de studio, maar zeker ook op het podium. Dankjewel Tina.

Foto: Philip Spittle via Wikimedia Commons