The Slow Show: ‘De beste feedback is totale stilte’

Om de release van het nieuwe album Dream Darling te vieren, trok The Slow Show langs verschillende Nederlandse platenzaken voor enkele instore optredens. Tussendoor maakte zanger Rob Goodwin ook even tijd vrij voor Nieuweplaat. Een gesprek over het leven van een dertigplusser, de kracht van stilte en de vreemde muziekwereld.

‘Dit soort kleine optredens zijn toch het leukst om te doen’. Rob Goodwin kijkt tevreden om zich heen. ‘Maar de grote shows zijn ook geweldig hoor’, haast hij zich te zeggen. The Slow Show heeft een intensieve festivalzomer achter de rug en staat aan de vooravond van een Europese clubtour. De intieme instore optredens zijn een welkome afwisseling. ‘De muziekindustrie is een ingewikkelde wereld. Het is prettig dat bij deze kleine shows de grens vervalt tussen band en publiek. We ontmoeten onze fans en dat maakt de muziek weer tastbaar.’

Hobbyproject

foto-rob-studio-sitDream Darling is alweer het tweede album van The Slow Show in twee jaar tijd. Toch is er een wereld van verschil tussen de nieuwe plaat en debuutalbum White Water. ‘We hebben veel geleerd van White Water’, blikt Goodwin terug. ‘Destijds was The Slow Show nog echt een hobbyproject. We waren vijf bandleden met tien banen tegelijk en we zagen elkaar niet vaak. Voor Dream Darling hebben we veel meer tijd samen doorgebracht’. Lachend: ‘We zijn nu echt een professionele band’.

Goodwin zelf raakt ondertussen steeds meer gewend aan zijn rol als frontman. ‘Je vindt langzamerhand een weg in de vreemde wereld die muziek heet. In het begin vond ik het zingen erg ongemakkelijk, zowel op het podium als in de studio. Wij zochten toen The Slow Show werd opgericht ook eigenlijk een zanger van buitenaf’. Verschillende audities leverden geen geschikte kandidaat op en dus greep Goodwin zelf de microfoon. ‘Uiteindelijk kun je ook zelf het beste de muziek brengen zoals deze is bedoeld. Ik voel me er steeds comfortabeler bij. Kijk, ik zal nooit een traditionele frontman worden, maar ik heb mijn stem inmiddels gevonden. Het gaat steeds beter’.

Herkenbaar

Naar inspiratie voor het nieuwe album hoefde het vijftal uit Manchester niet ver te zoeken. ‘Alle bandleden zijn dertigers of veertigers. In deze jaren gebeuren zoveel dingen. De een krijgt een kind, de ander ziet een jarenlange relatie plotseling verbroken worden, er komen dierbaren te overlijden. De inspiratie vloog gewoon naar ons toe. We hadden wel drie albums kunnen vullen’.

Het maakt Dream Darling volgens Goodwin tot een herkenbaar album voor de luisteraar. ‘We vormen met zijn vijven eigenlijk een maatschappij binnen één band. Dream Darling is een extreem persoonlijk album, nog persoonlijker dan White Water. Elke track op het album gaat over onze levens. Het is een soort conceptalbum over alledaagse zaken. De thema’s hebben betrekking op veel mensen en hopelijk kunnen de luisteraars zich erin herkennen’.

De kracht van stilte

Hoewel de muziek van The Slow Show bombastisch kan klinken, overheersen op Dream Dearling de rust en sereniteit. ‘De kracht van stilte is ongekend’, legt de zanger uit. ‘Er is geen harder geluid dan totale stilte. Soms hebben we optredens waarbij je een speld kunt horen vallen. Zo stil is het. Dat is de beste feedback die wij als band kunnen krijgen’.

foto-band-stage-live

 

Goodwin beseft dat dit minimalistische, onalledaagse geluid niet voor iedereen is weggelegd. ‘Onze muziek is niet geschikt voor de hele wereld. De stilte van een publiek is voor ons ook een soort instrument. In bijvoorbeeld Zwitserland, Duitsland en Nederland luisteren de mensen in de zaal echt. In het begin viel onze mond soms open van verbazing: het publiek luisterde ademloos. Dat gebeurt niet overal. Op grote festivals is dat bijvoorbeeld moeilijker’.

Mancunians

Het publiek is een belangrijke reden waarom The Slow Show zich vaak op het Europese vasteland bevindt. ‘Wij begonnen onze carrière niet voor niets in Europa. Hier geven de mensen een band als The Slow Show echt een kans. Thuis in Groot-Brittannië krijg je daar geen tijd voor. We wonen allemaal in Manchester, we houden van de stad en voelen ons rasechte Mancunians. Maar wat muziek betreft zijn we een Europese band’.

Ontspannen gaat Goodwin verzitten op de bank. Hij verheugt zich op de aankomende tournee met zijn bandgenoten. ‘Wij blijven een band die live het beste tot zijn recht komt. Elke avond optreden, heerlijk. We zijn zo blij dat we muziek mogen maken. Eigenlijk heb ik maar één grote wens voor de toekomst: dat we dit nog heel lang mogen blijven doen’.

Het nieuwe album Dream Darling is 29 september verschenen. Hoofdsingle ‘Ordinary Lives’ luister je hier. Op  maandag 14 november staat The Slow Show in TivoliVredenburg te Utrecht.