WK Nieuweplaat: Spanje – Flamenco en zonnige muziek

Spanje is het land van de flamenco. En wie het over de Spaanse artiesten heeft zal al snel op Julio of Enrique Iglesias komen, maar wat heeft de Spaanse muziekcultuur nog meer te bieden? Nou, een hele hoop! Bekende namen als David Bisbal, Gipsy Kings en op dit moment Alvaro Soler.

Laten we beginnen met de volksmuziek. De muzieksoort flamenco, die in het zuiden van Andalusië ontstaan is, laat nog altijd vele harten sneller kloppen. Spanjes bekendste flamencozanger is El Camarón de la Isla. De artiestennaam van Jose Monje Cruz. Die kreeg hij van zijn oom door zijn roodblonde haar, lichte huid en magere lichaamsbouw.  Vrij vertaald betekend het de garnaal.

Dan naar India Martinez, die de flamenco in een modern jasje steekt. Haar Andalusische stemgeluid valt op en daardoor was ze als kind al een lokale ster. Nu is ze bekend door heel Spanje.

Naast de traditionele muziek is het land goed in het afleveren van zomerse platen. Een recent voorbeeld is Alvaro Soler. En ook kan Enrique Iglesias niet ontbreken in je afspeellijst. Met El Mismo Sol brak Soler in 2015 solo door, hiervoor richtte hij de indiepop-groep Urban Lights op, dit deed hij samen met zijn broer en een vriend.

De jongste zoon van Julio is Enrique Iglesias die al sinds de jaren 90 nummers uitbrengt. Eerst alleen in het Spaans en later ook in het Engels en zelfs in het Frans. De track Bailando uit 2014 is origineel in het Spaans uitgebracht en geschreven samen met Descemer Bueno en Gente de Zona met medewerking van Sean Paul. Het is als je het mij vraagt zijn grootste hit geweest tot nu toe. Maar ook Hero in 2001, Not In Love in 2004, Do You Know (The Ping Pong song) in 2007, I Like It met Pitbull in 2010, Duele El Corazon in 2016 en Súbeme la radio afgelopen jaar zijn bekende tracks. De Spaanse zanger brak in de zomer van 99 door met het onvergetelijke Bailamos. In de in 2003 uitgebrachte versie van de clip zijn beelden te zien uit de film Once Upon A Time In Mexico  waarin hij meespeelde.

De Spaanse artiest die momenteel boven alle bovengenoemde namen staat is in Spanje toch wel David Bisbal. In 2002 brak hij door in een televisieprogramma en is nu de best verkopende artiest van het land geworden. Met energieke popnummers als Ave Maria en Silencio, waarvan Jeroen van der Boom een cover maakte, valt hij ook in Nederland op. Jij Bent Zo werd een nummer 1 hit in augustus 2007. De verwijzing naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika zal niet snel worden gemaakt, maar David Bisbal bracht samen met K’Naan de titelsong Wavin’ Flag uit wat de meest aanstekelijke titelsong van de afgelopen edities is geworden.

Onder het motto het beste voor het laatst bewaren, kan ik verwijzen naar het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en hopen dat het beste nog gaat komen. Ik kan ook een aantal foute muzieknummers opnoemen die Spanje door de jaren heen heeft afgeleverd nu het Spaanse voetbal er niet meer toe doet dit WK. Met Bomba van King Africa in 2000, de Macarena van Los Del Rio in 1993 en Bamboléo van Gipsy Kings in 1987 noem ik er al zo drie. Laatstgenoemde swingt nog altijd en is geschreven door de bandleden van Gipsy Kings. Niet verrassend is dat ook zij terugvallen op de flamenco en dansbare popnummers uitbrengen.

Meer lezen over muziek uit (niet meer) deelnemende WK-landen? 

Gisteren was Senegal aan de beurt.