Goeie-Plaat

Angelique Houtveen

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. “Wat is jouw meest favoriete plaat?” Kom maar op met dat verhaal.

_Z6A5365

Angelique Houtveen is een Nederlandse radio-dj. Bij ‘NPO Radio 6 Soul & Jazz’ kreeg ze haar eerste klus, maar nadat ‘NPO Radio 6’ eind vorig jaar van de ether verdween stapte ze over na de jongerenzender FunX. Houtveen is daar elke werkdag te beluisteren met het programma ‘ClassX’ tussen 10 en 13.

Stel dat ik de komende veertien jaar niet op mijn werk verschijn. Dat ik a.s. vrijdag mijn radioprogramma afsluit en pas in 2030 weer kom opdagen. Zouden mensen nog weten wie ik ben? Zou ik direct aan de slag mogen? En zou het iemand iets kunnen schelen dat ik terug ben? Ik hoop van wel maar er is een reële kans dat ze zeggen: ‘blijf jij maar lekker thuis’.

Zo had het eruit kunnen zien voor R&B/Soul-zanger D’Angelo. Want mensen veertien jaar laten wachten op nieuwe muziek is best veel. Gelukkig hadden zijn fans engelengeduld en terecht. Hij was immers de koning van de nieuwe generatie Soul. De man die vrouwenharten deed smelten toen hij Untitled (How Does it Feel) uitbracht. Je weet wel, die clip waar flink wordt ingezoomed op het bijna naakte lichaam van meneer.

Is dat dan mijn favoriete track all-time? Nee. Want toen dat nummer uitkwam was ik 14 jaar. Ik zag de video wel voorbij komen op TMF maar ik begreep het niet echt. Ik zapte dan meestal naar ‘The Box’, kijken of daar iets van Dr. Dre te zien was. Want ik was super gangster in die tijd. Met Oilily sjaaltjes op mijn hoofd. WESTSIDE! Dat mijn klasgenootjes op de middelbare school in Nieuwegein daar anders over dachten kon mij weinig schelen.

Spoel door naar december 2014, plots was daar Black Messiah. Het nieuwste meesterwerk van D’Angelo waar we dus veertien jaar op moesten wachten.

Inmiddels werkte ik bij Radio 6 Soul & Jazz en had ik mij meer verdiept in Soul muziek. Met veel enthousiasme begon ik aan zijn nieuwe album. Vaak hoor ik direct dat iets goed is maar kan ik nog niet plaatsen waarom. Dat had ik ook met Black Messiah. Ik moest ‘m nog een paar keer luisteren om het echt helemaal te begrijpen. Met uitzondering van één nummer: Really Love.

Dat nummer kwam direct mijn ziel binnen. Het voelde als een warme deken die over mij heen viel. Mijn schouders ontspande al bij het horen van de eerste tonen. Ik begreep het. Dat effect is nooit weggegaan. Als ik de liefde voor mijzelf en andere dieper wil voelen zet ik ‘m op. Het laat mij stilstaan en brengt mij in contact met mijn diepste emoties.

Dit nummer is voor mij liefde. Verpakt in 5 minuten en 44 seconde.

Benieuwd hoe je je beter kan voelen door muziek? Schrijf je hier in voor de online (en gratis!) cursus ‘Boost Your Mood With Music!’ van Angelique.