Goeie-Plaat

Doortje Hiddema (LGHTNNG)

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. “Wat is jouw meest favoriete plaat?” Kom maar op met dat verhaal.

doortje

Je zou het niet zeggen, maar de elektro-popband LGHTNNG komt gewoon uit Groningen. De band weet te overtuigen door rustige melancholische tonen af te wisselen met dansbare beats. Vorig jaar bracht het viertal het goed ontvangen Night Change Days ep uit. We vroegen zangeres Doortje naar haar favoriete plaat.

Het moeilijkste aan een keuze maken, is dat je als je een beslissing maakt voor het een, je daar direct iets anders mee uitsluit. Helemaal als het gaat om liedjes, is het zo moeilijk om voor iets te gaan wat je continu het beste vind. Voor elk humeur, voor elke dag, voor elke periode, voor elke fase, voor elke gemoedstoestand is een ander nummer geschikt.

Ik heb daarom een keuze gemaakt die van toepassing is op hoe ik nu, de afgelopen tijd naar muziek luister. Ik hou echt ontzettend van popmuziek, van slicke hits en guilty pleasures. De laatste tijd luister ik vooral popliedjes, in de breedste zin van het woord.

Ik heb bepaalde fases waar ik dan ook echt luister naar iets met een bepaald geluid, in de productie voornamelijk.  Iets tien keer achter elkaar luisteren omdat je een bepaald snare-geluid echt te gek vind of dat ene akkoord op die Prophet 08 wat je gewoon moet horen, keer op keer.

Maar vooral houd ik van liedjes die me naar een soort tijdloze droomwereld brengen. Liedjes die je meenemen. Ik trek flink wat clichés uit de kast merk ik.. Maar voor mij geldt toch echt dat mijn favoriete liedjes me een bepaald gevoel geven, je meenemen naar een herinnering, een gevoel waar je je mee kan identificeren. Stiekem ben ik fan van The 1975 en ik heb overwogen om Somebody Else hier te kiezen maar toch vond ik dat niet de juiste keuze.  Ook heb ik gedacht aan Holiday van Madonna en nog wel 20 andere hits die gewoon echt te gek zijn.

Toen ik netjes een top 20 probeerde te maken kwam er toch wel duidelijk een producer/songwriter naar voren: Dev Hynes. Ik ben echt groot fan van alles wat hij doet. Zijn songs vervelen me eigenlijk nooit. Vandaar ook deze keuze. Er zijn nogal wat verschillende dingen gezegd over wie dit liedje nou eigenlijk geschreven heeft. Hebben Dev en Sky het samen geschreven? Of heeft hij het geschreven voor haar? Er staat een demo online van Dev die dit nummer zelf zingt maar ik vind dat de spin die Sky er aan gegeven heeft wel echt een duidelijke meerwaarde. I fucking love this song.

 Sky Ferreira – Everything Is Embarrassing