Goeie-Plaat

Mickael Franci (Mala Vita)

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. “Wat is jouw meest favoriete plaat?” Kom maar op met dat verhaal.

Mala Vita

Foto: Dean Zulch

Dit jaar verscheen het vierde studioalbum van de Nederlandse band Mala Vita. Alhoewel Nederlands, de bandleden komen uit Italië en Servië. Dat is terug te horen in de muziek die de heren maken. Top Of The World is misschien wel het beste voorbeeld waarin de verschillende invloeden bijeenkomen. Deze week komt de Goeie Plaat van zanger Mickael Franci. 

Het woestijnachtige grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico heeft altijd een sterke aantrekkingskracht op mij gehad. Het is dan ook niet vreemd dat ik, toen ik Calexico voor het eerst hoorde, direct werd betoverd door de cross-over van alternatieve country en Mexicaanse folk.

Trillende lucht boven eindeloze snelwegen. Dorre vlaktes waarin alleen de meest wrede en geharde diersoorten kunnen overleven en waar smokkelaars en drugsbendes de dienst uitmaken. Een desolaat en meedogenloos gebied waar ieder jaar miljoenen Latijns-Amerikanen de oversteek wagen naar het noorden, op zoek naar een beter leven. Het zijn de associaties die de muziek van Calexico (een samenvoeging van Californië en Mexico) weet op te roepen. En het nummer Crystal Frontier in het bijzonder.Crystal Frontier behelst alles wat Calexico zo’n bijzondere en onweerstaanbare band maakt.

Vurige mariachi-trompetten en ritmische slaggitaar begeleiden de heerlijk lijzige zang van Joey Burns, die als een ware woestijntroubadour de zware levens bezingt van de bewoners van het grensgebied.Calexico is een mooi voorbeeld van een band die zich niet laat beperken door een genre maar zich laat inspireren door zijn omgeving en grenzen overschrijdt. Dat is iets wat ik met mijn band Mala Vita ook altijd probeer te doen en net als Calexico hebben ook wij een drang naar het zuiden. Maar waar de band uit Tucson, Arizona een van de vaandeldragers is van het Americana-genre, hebben wij een eigen, overzeese variant ontwikkeld: Europeana.