21 Savage – Spiral: From the Book of Saw Soundtrack

Waardering

5

6

21 Savage is een geboren entertainer met zijn conceptuele muziek en grote liefde voor horror, thriller en actie. Perfect voor het thema van de film Spiral: From the Book of Saw. De film gaf de Amerikaan de kans om zich op een nieuwe manier te bewijzen en naast de titelsong volgden drie andere nummers die samen de ep Spiral: From the Book of Saw Soundtrack vormen.

Vanaf het begin van zijn carrière heeft de uit Atlanta afkomstige 21 Savage hard gewerkt om zowel thematisch als muzikaal consistent te blijven. Dat is hem aardig goed gelukt. Tegenwoordig wordt hij zelfs beschouwd als één van de eliteartiesten en hitmakers van de hiphopwereld.

Twee weken geleden kwam al een voorproefje van de soundtrack-ep, toen het officiële themalied Spiral uitkwam. Als eerste single van de soundtrack van de horrorfilm Spiral: From the Book of Saw, het negende deel van de Saw-filmfranchise, moet Spiral als eng en beangstigend overkomen op het publiek. Toch is dat niet bepaald het geval. Het nummer en vooral 21 Savage klinken meer nonchalant en laks dan griezelig. Het nummer bevat een gedateerde uptempo-beat en een 21 Savage die zonder een kik te geven de meest macabere teksten spuwt. En nee, dat is geen grap. In zijn teksten komt de rapper over als iemand die een overval pleegt tijdens zijn lunchpauzes en dan casual verder gaat met de rest van zijn dag. Ondanks de wat verouderde beat van het nummer en zijn ijskoude houding, weet 21 Savage wel goed hoe hij zijn publiek moet blijven boeien. Met zijn perfecte timing en het uitstekende woordgebruik, die vol zitten met lugubere acties, maakt hij de titeltrack interessant en amuserend.

Naast Spiral is Down Bad de enige andere banger van deze ep. Alhoewel het 21 Savage’s nummer is, valt hij wel weg in de track. Millie Go Lightly, één van de features op dit nummer, is degene die de leiding heeft en dat doet ze erg goed. Met haar r&b-, rap- en trap-invloeden, laat ze zien dat ze uniek is binnen de hiphopwereld. Daarbij laat ze in Down Bad ook zien dat ze een pittige dame is, waarmee je niet moet sollen: ‘On a knife edge, comin’ at me for my crimes/Got a mind that can leave you locked inside/I’ve been out of my cage/Tryna figure out ways I can make you pay’, aldus Millie Go Lightly.

Verder bevat Spiral nog twee andere nummers, You Ain’t Hard featuring Young Nudy en Emergency featuring Young Thug en Gunna, maar daar valt weinig over te zeggen. Beide tracks zijn niet van het niveau van het andere tweetal. Ze bevatten weinigzeggende lyrics (een veelvoorkomend probleem bij features) en een niet zo een aantrekkelijke sound of beat. Het zijn simpelweg zwakke tracks die niet aansluiten op het niveau waar 21 Savage om bekend staat.

Tegenwoordig mist 21 Savage zelden, maar dit keer heeft hij wel de plank enigszins misgeslagen. Met een betere uitwerking en meer controle had Spiral: From the Book of Saw Soundtrack beter uit de verf kunnen komen. Nu is de ep nogal slordig, waardoor het lijkt alsof deze ongepland was en met haast is geproduceerd. Wat een soundtrack vol hits had kunnen zijn, zeker door de connectie met de film, is nu een kleine en korte samenwerking geweest. Dat is erg jammer.