Pip Millett – When Everything Is Better, I’ll Let You Know

Waardering

8

8

7

8

De uit Manchester afkomstige singer-songwriter Pip Millett neemt je aan de hand van haar zijdezachte zang en meeslepende lyriek mee in haar reis van beginnend artiest naar hopelijk succesvolle neo-soul talent. Als luisteraar begint de reis met Think You Know Me, waarin Millett een spottend “So, you think you know me?” laat klinken. Deze vraag wordt door de hele plaat heen herhaald. Millett lijkt te willen zeggen dat de wereld eigenlijk nog niets van haar weet, maar zij zelf is er klaar voor om alles te delen. When Everything Is Better, I’ll Let You Know, is de belichaming van Milletts langverwachte debuut.

Millett’s kenmerkende kijk op neo-soul straalt helder op deze debuutplaat. Ze creëert een perfecte mix van vroeger en nieuw R&B-geluid. Muziek van Millett is rijk en vol textuur – elke track is een nieuwe, unieke soul ervaring. Vijf intermezzo’s splitsen de plaat in delen, waarin je door allerlei neo-soul tinten beweegt. Millett is hoorbaar beïnvloed door krachtige vrouwelijke artiesten zoals Jorja Smith en Lauryn Hill en omarmt  elementen van hun felle, dynamische neo-soul en hun muzikale avontuurlijkheid.

Haar aangeboren kracht en besef van haar eigenwaarde straalt uit op Walk Away, waar ze zingt “I think it’s in my nature/ My love is not a favor/ I’m doing way too much/ That’s why I have to cut you off”. Naast die kracht vind je ook fragiele verhalen die ze afgelopen jaren heeft verzameld, Millett legt zowel haar  hoogte- als dieptepunten uit de afgelopen jaren vast op haar debuut. In On Reflection (Interlude) deelt Millett één van die fragiele verhalen: “I see we’re both breaking down/ I wanna look back/ Hope you are, too/ Just because I left, it didn’t mean I didn’t have love for you”. Millett gebruikt haar muziek als uitlaatklep om creatief om te gaan met haar pijn en trauma en blijft ook optimistisch: ze vindt altijd licht aan het einde van de tunnel, zoals terug te horen is in All Good en I Know.

Op When Everything Is Better, I’ll Let You Know verkent Millett haar kwetsbaarheid, deelt ze haar persoonlijke strijd en geeft ze haar diepste gedachten en gevoelens weer. Het resultaat van deze zoektocht hoor je misschien wel het best terug in My Way, dat gaat over het herwinnen van controle en hoe ze dingen op haar voorwaarden doet nadat ze de pijn uit het verleden heeft geaccepteerd. Haar transparantie is duidelijk in elk nummer. Het toont haar groei en volwassenheid in herkenbare songteksten.

Al deze verhalen zijn op bewonderenswaardige wijze verbonden door de intermezzo’s. Ze fungeren ieder afzonderlijk als pitstop om de woorden van elke track even te verzamelen, erop te reflecteren en te ontdekken wat deze verhalen verbindt.  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van de composities. “End Up Alone (Interlude)” en “Mistakes (Interlude)”zijn bij uitstek geschikt om gewoon even een minuut te genieten van het ritme en de stroom van Milletts muziek, zonder te hoeven analyseren of absorberen wat er wordt gezegd.

Met When Everything Is Better, I’ll Let You Know, verwoordt Millett het vreugdevolle gevoel van loslaten en van jezelf toestaan ​​om te leven op je eigen voorwaarden.