5 Seconds of Summer – Youngblood

Waardering

7

We kennen de vier Australiërs van 5 Seconds of Summer van de tracks She’s Kinda Hot en She Looks So Perfect. Eerder dit jaar brachten zij de single Youngblood uit die niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld een groot succes werd. De nieuwe, gelijknamige plaat, bestaat uit nog meer poprocktracks met funkinvloeden. Toch blijft het nummer Youngblood het hoogtepunt.

Op hun nieuwe plaat laten de jongens de rock wat meer los en focussen zich op meer op pop- en funkmuziek. Ook zijn op deze derde plaat invloeden vanuit de r&b te horen. Eén ding is zeker: op Youngblood zijn de jongens volwassen geworden.

Hitsingle Youngblood is een super dansbare track met een aanstekelijk deuntje, goede lyrics, mooie toonhoogteverschillen en een goed refrein. Hoewel het nummer uit veel steeds herhaalde stukken bestaat heeft Youngblood de kracht niet snel te gaan vervelen. Iets wat iedereen al door heeft, want de plaat stond van de week op plaats 6 in de Spotify Top 50 meest afgespeelde nummers.

Een andere track die past bij de omschrijving van Youngblood is Moving Along. Ook dit is namelijk zo’n song die je keer op keer kunt luisteren en zult blijven meezingen en op blijft dansen. 5SOS bewijst top popnummers te kunnen maken die de potentie hebben om lange tijd populair te blijven.

De tweede track op de plaat, Want You Back, is een typische plaat voor 5SOS om te maken. Drummer Ashton Irwin zei al eerder in een interview dat dit nummer ‘de band representeert van hoe hij vroeger was, nu is en in de toekomst zal zijn’. En we kunnen het inderdaad niet anders formuleren: de track is uptempo, vrolijk, dansbaar, heeft gemakkelijk mee te zingen lyrics en bevat invloeden uit de pop-, rock- en funkmuziek. Een karakteristiek voorbeeld van een song van 5 Seconds of Summer.

Een tegenvallend nummer op de nieuwe plaat is Valentine. Het meerstemmige gedeelte in de song is ontzettend leuk geprobeerd, maar komt niet mooi tot zijn recht. In deze track komt het zelfs meer zeurderig over dan dat de mooie aspecten van de samenzang naar voren komen. Een gemiste kans voor de Australiërs.

De samenhang op het album is dan wel weer goed uitgewerkt. De band kreeg bij het maken van de plaat hulp van producers die al eerder samenwerkten met onder andere Maroon 5 en Imagine Dragons. Het zestien nummers tellende album bevat zeker wat mooie hoogtepunten, maar valt toch een beetje tegen. De plaat klinkt goed maar na drie keer luisteren blijf je toch hangen bij nog geen handvol tracks die je wel nóg een keer wil luisteren.

Met hun eerste twee albums wist 5SOS een nummer 1 plek te bemachtigen in de Billboard top 200. Dit lukte nog geen enkele band ooit eerder. Of dat ze ook met deze derde plaat gaat lukken is echter nog maar de vraag. Het album bevat in ieder geval een paar goede nummers. Een ding is zeker: we zullen nog meer muziek van de band krijgen na Youngblood. Daar kijken we met een nieuwsgierige blik naar uit.