Agriculture – Agriculture

Waardering

7

8

Op de vorig jaar uitgebrachte debuut-ep The Circle Chant liet ‘black metal’ outfit Agriculture uit Los Angeles al horen zich niet te binden aan een bepaald muzikaal hokje. Zo eindigt opener en titelsong The Circle Chant met een Saxon stijl gitaarsolo. Erg leuk gevonden is dat waar ep The Circle Chant eindigt, namelijk met slide-guitar, het tevens Agriculture geheten debuutalbum er mee opent.

Luisterend naar dat intro zou het niemand verbazen als bijvoorbeeld Lana del Rey de zang in zou zetten, maar niets is minder waar. De acht minuten durende The Glory of the Ocean doet er alles aan om je als luisteraar op het verkeerde been te zetten, want na de slide-guitar komt er een dreigende golf aanzwellen, gevolgd door een stukje onvervalste post-rock a-la Russian Circles of het Japanse MONO. Om na ruim drie minuten dan toch een echte black metal-pet op te zetten met snoeiharde drums, gitaar en geschreeuw.

Het tweede nummer The Well begint al net zo rustig. Dit keer singer-songwriter-achtig, maar houdt dat, licht dreigend, de volle twee minuten vol, als een soort van stilte voor de storm.

Hierna is het echt gedaan met de rust. Het drie-delige middenstuk Look gaat oorverdovend van start en geeft vijftien minuten lang praktisch geen tijd om te ademen. Hier was iets meer variatie wellicht welkom geweest, maar daar zal de rechtgeaarde black metal fan het waarschijnlijk niet mee eens zijn.

De band zelf hanteert de term ’ecstatic black metal’, maar het is toch net een tikje ruiger dan bijvoorbeeld het oudere werk van Deafheaven, dat met zijn (grandioze!) debuut Sunbather de deur naar black metal open zette voor een groter publiek. Dat die band een inspiratie is geweest voor Agriculture lijkt onmiskenbaar.

‘Ecstatic’ blijft de plaat echter wel degelijk en dat zit hem in het plezier waarmee de plaat gemaakt lijkt te zijn, maar ook in de diepgang, waarbij de emoties de hele plaat voelbaar blijven. Dat komt vooral tot uiting op afsluiter Relier, door de band zelf als een gebed aangeduidt, waar de vocalen iets naar voren zijn gemixt (wat vrij ongebruikelijk is bij black metal) en wat een bevreemdende emotionele trip van pijn en hoop is.

Agriculture levert een uitstekend debuut af dat zeer nieuwsgierig maakt naar het vervolg van de band. Want het lijkt niet dat de vier in deze fase al op de toppen van hun kunnen zijn.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat