Alabama Shakes – Sound & Color

Drie jaar geleden kwam het debuut Boys & Girls van de Amerikaanse band Alabama Shakes uit. Een van de beste platen van de afgelopen jaren, met frontlady Brittany Howard als de grote ster. Haar indrukwekkende stem blaast door op het stormachtige vervolg: Sound & Color.

‘I wanna touch a human being,’ zingt Howard snikkend op het titelnummer, dat ook gelijk de opener is. Het tweede album van de band uit Athens, Alabama is een woeste schreeuw naar verlangens, frustraties en liefde. ‘Gimme all your love’, schreeuwt Howard uit op het gelijknamige nummer. Op Future People zingt ze in falsetto onder een pingelende gitaar-begeleiding. En zo neigt ze op This Feeling naar Prince. ‘See, I’ve been having me a real hard time. But it feels so nice to know I’m gonna be alright,’ zingt ze opgelucht. Brittany uit haar hart, zonder de inhoud te gecompliceerd te maken: ze krijst naar aandacht zonder te irriteren. Ze is een oprechte songwriter met een gebroken ziel, een element dat ook terug is te vinden op het debuutalbum van de band.

Maar er zou geen Alabama Shakes zijn zonder de rest van de band, maar andersom was de band waarschijnlijk ook een stuk minder uniek geweest. Op muzikaal gebied kiest de band geen genre. Er is funk, R&B, garagerock, punk-elementen, country en ga zo maar door. Zo geeft Shoegaze je het gevoel dat je in een hangmat in de tuin in het zuiden van Amerika ligt; het is een van de meer relaxte nummers op een intens album. Brittany houdt zich vocaal in, de band speelt lekker hard door. Toch weet Howard alsnog de overgave strak te houden wat ervoor zorgt dat het nummer levendig is.
De band speelt strak maar vuig, doet niet moeilijk over eventuele experimentele toevoegingen en laat de zangeres haar volledige hart uitten terwijl zij net zo uitstekend spelen.

Een van de mooiste nummers die je aankomende jaren zult horen is Miss You. Het verdriet in de stem van Howard raakt je onmiddellijk, de muziek is depri maar wordt al gauw sneller. Ieder element in het nummer past precies bij het nummer . Wanneer Brittany haar stemt verheft gaat de muziek mee. De woede, het verdriet is allemaal terug te horen in zowel de muziek als in het meesterlijke stemgeluid van de zangeres. De vele emoties in de muziek wordt eventjes afgewisseld door het vuige The Greatest. Op Gemini zijn we terecht gekomen in een episch zeven minuut durende psychedelica beland, en bij afsluiter Over My Head is het alweer duidelijk wat voor ster de band heeft bemachtigd.

Sound & Color is een ijzersterk vervolg op een indrukwekkend debuut. Alabama Shakes laat de aarde even trillen als de mens stil zit. Met gierende gitaren, vermakelijke intermezzo’s, een rijke variatie aan genres en, het kan niet genoeg gezegd worden, een monster van een zangeres in de vorm van Brittany Howard. Laat de brul je overdonderen, geniet van de muziek, en gooi net als Brittany al je emoties eruit bij het luisteren. Want als we een ding kunnen leren van Howard en co. is dat jezelf uitten op een hele extreme manier het meest oprecht is.

Label: Rough Trade