Chance The Rapper – The Big Day

Waardering

8

7

Hij maakte al diepe indruk met zijn drie mixtapes. Chance The Rapper, de goedlachse rapper uit Chicago. Zijn laatste mixtape The Coloring Book won een Grammy voor beste rapalbum. Die plaat hem definitief op de kaart als een van de meest verfrissende artiesten in de hiphopwereld. The Big Day is zijn officiële – in eigen beheer uitgebrachte – debuutalbum. 

Chance The Rapper is altijd een bom van uitbundigheid geweest. Zocht ‘ie op z’n tweede mixtape Acid Rap nog de psychedelische kanten op; op The Coloring Book wist ‘ie naadloos gospel, soul en hiphop te mixen. Op The Big Day doet hij dat wederom, en hij heeft genoeg diverse collega’s uit de muziekindustrie uitgenodigd om hem bij te staan. Zo komt Randy Newman langs, doet Death Cab for Cutie’s Benjamin Gibbard mee, springt Nicki Minaj op twee tracks bij, gaat Chance in duet met zijn broer Taylor Bennet en is ook Bon Iver’s Justin Vernon te horen. Oh, en laten we hartendief en popster Shawn Mendes niet vergeten. Thematisch is The Big Day een ode aan de liefde. De liefde voor zijn vrouw, kinderen en God. De titel refereert naar zijn trouwdag. Chance rapt en zingt met zoveel plezier dat je bijna vergeet dat de plaat meer dan zeventig minuten duurt.

The Big Day opent met het soulvolle All Day Long. John Legend zingt vanouds een soulvol refrein in, maar het is Chance die indruk maakt met zijn veelzijdige rapstijl en doet hij dat op The Big Day consistent. Op Hot Shower boost hij op een knarsende beat. ‘You look like Mick Jagger, oops, the grease splattered,’ rapt hij eigenwijs. De gastbijdrages van MadeinTYO en Dababy maken het nummer op een vermakelijk af. The Big Day is niet een plaat waar de vrolijke muziek afleidt van pessimistische gedachten of vice versa. Integendeel. The Big Day is wellicht de vrolijkste plaat van het jaar. De muziek broeit van levendigheid. Een festiviteit van liefde en trots. Als je mocht afvragen hoe geluk klinkt, dan is The Big Day de perfecte soundtrack. Het is net alsof je aan een tafeltje zit bij de bruiloft en ieder nummer symbool staat voor de mooie en emotionele momenten van de dag. 

Zanies and Fools sluit de plaat perfect af. Chance gebruikt een sample van het nummer It’s Possible van de film Cinderella – met Brandy en Whitney Houston. ‘Once upon a time I wasn’t sure of myself/I would always claim I never had no help/Look into the mirror, the most unfair of all/Hit  the Player’s Ball, it was unbearable/Another big birthday, another milestone/To make your birthstone feel like rhinestone’, rapt hij razendsnel over hoogte- en dieptepunten van zijn leven. De sample maakt Zanies and Fools een opzwepende afsluiter van een album dat al vol met opbeurende momenten zit. Nicki Minaj mag het nummer – en de plaat – afsluiten met een lekker stevige flow. En sluit daarmee een ietwat lange, maar zeer lekker zomerplaat af! En zolang Chance The Rapper die energie er in houdt, mag zijn volgende album vijfendertig nummers hebben!