Big Thief – Two Hands

Waardering

8

9

9

Zes maanden na de release van hun derde album brengt de meest opwindende band van het moment, Big Thief, vandaag hun vierde plaat uit. In tegenstelling tot de gelaagde buitenaardse sound van album nummer drie, U.F.O.F. , is opvolger Two Hands een meeslepende rauwe plaat geworden. Het ‘aardse zusje’ van U.F.O.F. roept de luisteraar op tot actie voor onze aarde die langzaam lijkt te bezwijken. 

Het is bijna gepast dat Big Thief’s Adrianne Lenker, Buck Meek, Max Oleartchik en James Krivchenia Two Hands uitbrengen deze week. Met wereldwijde acties probeert activistenorganisatie Extinction Rebellion momenteel ons wakker te schudden voor de klimaatcrisis. Big Thief doet precies hetzelfde op hun vierde langspeler. Het akoestische openingsnummer Rock and Sing nodigt de luisteraar uit: ‘Cry with me/ Cry with me,’. Vervolgens sleept de band je mee op een subtiele maar rake wijze. Nummers als Shoulders, The Toy, Two Hands en Forgotten Eyes verslijten thema’s als oorlog en klimaatcrisis op een meeslepende wijze. Het zijn vooral de stem en het gitaarwerk van Adrienne Lenker die indruk maken. ‘Please wake up!’ huilt ze op het rake Shoulders. Om vervolgens de luisteraar echt wakker te schudden: ‘And the blood of the man/Who killed my mother with his hands/Is in me, it’s in me in my veins,’. Het zijn rake verwijzingen naar een wereld in verval. 

Na de opnames van U.F.O.F. in een hutje in de bossen vertrok het viertal uit Brooklyn naar een boomgaarde op steenworp van de Mexicaanse grens om Two Hands op te nemen. Dit deden ze door de instrumenten zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen om een zo aards mogelijk geluid te creëren. Dat is duidelijk hoorbaar. Luisteren naar Two Hands voelt alsof je bij de band in de repetitieruimte zit. Ieder woord is gemeend, oprecht en komt puur uit het hart. Eerste single Not is een goed voorbeeld waarin Lenker met pure emotie haar hart uitstort om vervolgens een waanzinnig scheurende gitaarsolo uit haar instrument te rammen.

In tegenstelling tot Not zijn rustigere liedjes als Wolf, Replaced en Cut My Hair net zo raak. Ook hier is het Lenkers stem die je op meeslepende wijze meesleurt in een emotionele extase. Het waanzinnige mooie Replaced is speels; zowel vocaal als instrumentaal. Heerlijk hoe de muziek op achtergrond gewoon lekker ‘pingelt’ terwijl Lenker geconcentreerd op indrukwekkende wijze haar stem gebruikt. 

Two Hands is wederom het bewijs dat Big Thief een band in topvorm is. De plaat schittert van pijn en emotie. De band speelt opwindend terwijl Lenker haar boodschap vol overtuiging weet over te brengen. Op Forgotten Eyes windt ze zich op terwijl ze op Those Girls kalm en beheerst is. Dit is een artiest die als sinds jongs af aan muziek speelt en dat altijd met volle overtuiging doet. Met Big Thief heeft ze een manier gevonden om dit op de meest enerverende wijze te doen. In korte tijd heeft de band drie platen uitgebracht van ongeëvenaarde kwaliteit. Voeg Two Hands daar maar met gemak aan toe.