Ali Gatie – The Idea of Her

Waardering

7

Ali Gatie, de 23-jarige Iraakse Canadese singer-songwriter, is stijgende in de wereld van pop-en r&b muziek. Sinds de emotionele popzanger drie jaar geleden zijn eerste commerciële single Moonlight uitbracht, bleef de zanger groeien en leverde hij de ene na de andere succesvolle track. Onder andere de liefdevolle nummers Say to You en Can’t Lie. De release van It’s You in juni 2019 betekende echter pas zijn mainstream doorbraak. In minder dan een jaar tijd bouwde Gatie steeds meer bekendheid op en werd zijn naam zichtbaar in de wereldwijde muziekscene. Met zijn net uitgebrachte ep The Idea of Her zou hij dat niveau graag willen evenaren.

In zijn nieuwe plaat verkent Ali Gatie de achtbaan van emoties. Met in totaal tien nummers duikt The Idea of ​​Her in de gevoelens van de singer-songwriter en laat het de kwetsbaarheid zien van verschillende metaforen, die door de liefde worden aangewakkerd. Het is een onderzoek naar hoe romantiek ons ​​naar enkele van onze hoogste hoogtepunten en onze laagste dieptepunten kan leiden. In wezen is Gatie’s plaat een liefdesbrief naar zichzelf toe; een brief waarin hij zichzelf vertelt om van zichzelf te houden.

Alleen al met de eerste twee nummers van de ep, Bigger Person en Can’t Let You Go, beweegt de zanger uit Toronto van overvloedige, opofferende toewijding naar het gevoel van verlaten verlangen. ‘Waar het openingsnummer, Bigger Person, mooi en vrolijk is, is Can’t Let You Go een ballad die zo triest is als het leven maar kan zijn’, deelt de zanger in een interview. ‘Het gaat over liefde als geheel, het soort gevoel dat een dag nodig heeft om te gebeuren en jaren om het te overwinnen.’

Gedurende de resterende tracks baant Ali Gatie zich een weg door zijn gevoelens en brengt hij ‘een reis door zijn hart’ in kaart. Zo is lie to me, zijn samenwerking samen met mede-Canadese Tate McRae, een met vlinders gevulde gelukzaligheid van een late avondafspraak en geeft het de onzekerheid van een nog niet beantwoordde aanbidding weer: ‘Driving me insane, it’s hitting real badly/ Tell me, what’s her name?’.

Afgezien van Gatie’s andere samenwerking, het anthemische Do You Believe (featuring Ty Dolla $ign & Marshmello), is deze plaat een volledige solo ep met een optimistisch argument. ‘Hoe pijnlijk of verwarrend liefde ook kan zijn, het is uiteindelijk altijd de moeite waard’, deelt Gatie.

Bewezen in zijn andere emotionele nummers Helpless en zijn titeltrack The Idea of Her, zingt de zanger met gemak door het ene na het andere weelderige productiewerk heen en pakt hij wederom zijn favoriete onderwerp aan: liefde. Liefde werkt altijd als het gaat om het schrijven van hitliedjes en het leveren van een geweldig emotioneel optreden, nietwaar? Of The Idea of ​​Her, zijn tweede ep, een succes gaat worden, is daarom ook geen vraag meer.