Alice Cooper – Detroit Stories

Waardering

6

7

7

Met zijn eenentwintigste studio-album Detroit Stories brengt Alice Cooper een hommage aan zijn thuisstad. Kan Cooper zijn fans na ruim vijftig jaar in de business nog verrassen?

Openingstrack Rock and Roll is de eerste van de in totaal vier covers op deze cd. Ooit geschreven als eerbetoon aan Detroit door Lou Reed voor The Velvet Underground en nu in de handen van Alice Cooper. Het is een krachtig nummer waarin Cooper klinkt als in zijn beste dagen. Ook de muziek klinkt lekker strak en energiek. De plaat kent enkele gastoptredens en in Rock and Roll wordt het gitaarspel verzorgd door Joe Bonamassa.

Go Man Go begint als een typisch jaren zeventig punknummer. De tekst is niet heel diepzinnig, Cooper vertelt dat hij net is vrijgekomen uit de gevangenis, zijn vriendin opzoekt en weer lekker de bloemetjes buiten zet. De energie spuit uit je speakers en stil blijven zitten valt niet mee.

De keuze voor Our Love Will Change The World is er niet eentje die je direct zou verwachten van een shockrocker als Alice Cooper. Dit is ook weer een cover, ditmaal van Outrageous Cherry, een psychedelische rockgroep, natuurlijk uit Detroit. Dat psychedelie en shockrock toch samen kunnen bewijst Cooper hier aan zijn luisteraars. Hij zet een leuke track neer die lekker in het gehoor ligt. Our Love Will Change The World is het op een na meest gestreamde liedje van deze cd op Spotify.

Dat Cooper zich vrij voelt om te doen wat hij wil, bewijst hij eens te meer met $1000 High Heel Shoes. Hier maakt niemand minder dan Sister Sledge zijn opwachting. Het resultaat is een funky geheel met het typische jaren zeventig gitaargeluid, stomende blazers en catchy achtergrondzang.

Drunk and in Love is een klassieke bluessong volgens het aloude stramien. Een bluesy beat, een scheurende gitaar en natuurlijk een mondharmonica. Cooper bezingt hier een dakloze romanticus die hopeloos verliefd wordt en de dame in kwestie uitnodigt in zijn kartonnen doos. Dat Cooper cynisme en humor laat doorklinken blijkt uit het volgende citaat: ‘We can cuddle on the sidewalk / Where my buddy froze.’ Weinig rooskleurig allemaal, maar het resultaat is een leuk liedje.

In I Hate You komen alle leden van de band aan het ‘woord’. Om beurten nemen ze een stuk zang voor hun rekening. I Hate You is een lange roast van de bandleden onderling. Aan het einde wordt er met de kenmerkende humor door de hele band (liefdevol) uitgehaald naar Glenn Buxton die in 1997 overleed en gitarist was van de Alice Cooper band.

Cooper neemt ook zijn mede-artiesten nog op de hak in Shut Up and Rock. Hij hekelt het feit dat ze zich uitspreken over politiek of klagen over hun verleden in hun liedjes. ‘Don’t want to hear about your politics… / …Don’t want to hear about your painful past.’ Cooper’s boodschap? Shut up and Rock! Dat Cooper gevoel heeft voor ironie blijkt uit het feit dat de drummer van dienst op deze track Larry Mullen Jr. van U2 is. U2, en vooral natuurlijk Bono, staan bekend om hun politieke betrokkenheid en inspanningen voor goede doelen.

Detroit Stories is een prima album maar verbleekt enigszins bij het eerdere werk van Alice Cooper. Hij bewijst wel dat hij nog steeds leuke muziek kan maken. Hij ziet er nog wel uit als een shockrocker met zware oogschaduw maar in feite is Cooper een lieve oude opa die zich voordoet als notoire badass.