Bonzo – Modest Life Advice

Waardering

7

Modern Life Advice is het tweede album van de Belgische band Bonzo. Dit kwartet onder leiding van Thijs Boyen gooit het op deze release over een serieuzere boeg dan op zijn debuut.

Centraal op Modern Life Advice staan thema’s als vervreemding, vertrouwen en het gevoel van vastzitten. En dat alles door de ogen van een twintiger die zich door het moderne leven heen worstelt. Behoorlijk zware thema’s om een plaat over te maken. De grote vragen zijn hoe het uitgepakt is en biedt het wat hoop en perspectief?

De opener Start Again klinkt door de fluitpartij in het intro en het catchy basloopje in ieder geval al vrolijker dan je op voorhand zou verwachten. Dit nummer heeft een echte indierockvibe en is toch heel uniek. De tekst is wat donkerder dan de muziek. ’I’ve came back from way to far/But tomorrow there’s a different me.’

Vanaf track twee kabbelt het allemaal op dezelfde manier voort, een zich herhalende indiebeat voorzien van teksten van Boyen. Daarbij zijn de hoogtepunten Too Shy en Belong Together. Hierin toont Bonzo het potentieel dat het heeft, maar nog iets meer moet ontdekken en benutten.

Too Shy begint met een lekkere beat en een schurende gitaar. De zang is haast schuchter te noemen ofwel too shy. De instrumentale break halverwege is heerlijk en zorgt dat het nummer de verlegenheid van zich afschudt. ’You are too shy for a long time’, is wat Boyen zingt en dit is tegelijkertijd een advies dat Bonzo ter hand kan nemen.

Afsluiter Belong Together barst van de energie en vrolijkheid. Een boodschap van liefde en verbondenheid, volgens Bonzo hebben hedendaagse twintigers en dertigers dit nodig. En eigenlijk vinden ze dat iedereen dit nodig heeft, het is hun Modest Life Advice.

Dit album komt voort uit ongeveer tweehonderdvijftig demo’s van frontman Boyen. Hopelijk bevindt zich daar nog meer mooi materiaal tussen en kan Bonzo zijn eerste ‘volwassen’ album zo een mooi vervolg geven. De speelduur is met iets meer dan zesendertig minuten wat aan de korte kant, maar dat hoort ook bij het opgroeien en volwassen worden. Op bijvoorbeeld Lowlands of Pinkpop zou deze band een mooie set kunnen afleveren en zich zo nog meer ontwikkelen. Mooie tijden breken aan voor deze Belgische heren!