alt-J – The Dream

Waardering

8

9

De heren van alt-J hadden een tussenpauze van vier jaar, maar zijn nu eindelijk terug met hun vierde studio-album The Dream. Zet je schrap voor een dynamische, emotionele maar af en toe ook ironische plaat. Wat een comeback!

De plaat start mysterieus met Bane. De gitaar speelt steeds dezelfde bedrieglijk deuntje terwijl een zangkoor ’I Sold My Soul’ begint te zingen. Toch merk je snel dat het lied vooral onzinnig is, als frontman Joe Newman over cola begint te zingen. Een filter op zijn stem laat het klinken alsof hij onder water (of cola?) zingt. Uiteindelijk is het een heerlijk en omvangrijk nummer over het drinken van het te-veel-suiker-houdende frisdrankje en de tijdelijke blijdschap dat daarmee gepaard gaat. Wie had gedacht dat een lied over cola zo goed kon klinken. U&ME werpt ons terug naar de werkelijkheid en het vertrouwde geluid van alt-J. Het nummer komt rustig op gang met een relaxte beat en diverse instrumentatie. Het lied wordt meer funky en groovy met dynamische drums en avontuurlijke riffs. In U&ME wordt over een vriend gezongen waar je je ongelofelijk comfortabel bij kunt voelen.

Hard Drive Gold duurt minder dan drie minuten, maar maakt toch impact. De groovy track deelt een verhaal over het maken van snel geld en van de ene op de andere dag een miljonair worden. Een droom die de hedendaagse trends van cryptocurrency en NFT’s ons elke dag willen aanpraten. Een zwierige en funky keyboard-solo begeleidt de tekst: ’Don’t be Afraid/Afraid to make money boy.’

Get Better is een akoestisch en emotioneel nummer, zonder het gebruik van elektronische elementen die vaker in alt-J-nummers terugkomen. Deze track heeft iets liefdevols met zacht gezang. Joe Newman zei dat dit lied twee achtergrondverhalen heeft: hij schreef het nummer voor zijn vriendin die last had van menstruatiekrampen, maar schreef het ook voor iemand die een geliefde had verloren aan COVID-19. Chicago zit weer vol leven, maar laat wel een duisternis zien. De productie maakt gebruik van een steeds herhalende elektronische beat. De duisternis is aanwezig, maar er is licht aan de overkant. In Losing My Mind wordt het bestaan in twijfel getrokken. Het nummer vraagt zich openhartig af ’Wie ben ik?’ en geeft toe dat, de persoon die het zingt, zijn verstand aan het verliezen is. De beklijvende zang neemt je mee en raakt je hart.

The Dream is de meest openhartige plaat van alt-J tot nu toe. Hoewel het erop lijkt dat de nummers erg inconsistent zijn, de ene gaat over het drinken van cola, de ander over het verliezen van je verstand, vormt het album toch een geheel. alt-J durft muziek te maken over van alles en nog wat. Deze pioniers van artrock laten zien dat kunst niet gecompliceerd hoeft te zijn. Een keer muziek maken over iets simpels kan ook een kunstuiting zijn. Laten we hopen dat we niet nogmaals vier jaar moeten wachten voor een album van alt-J.