Alter Bridge – Walk the Sky

Walk The Sky

Waardering

9

Vlak voor het einde van het decennium komt Alter Bridge met een album dat bij veel rockers hoog in het lijstje met beste platen van de jaren tien komt te staan. Walk the Sky heet het meesterwerkje van de Amerikanen, waarmee ze definitief toetreden tot de Champions League van de rockmuziek.

Met de krachtige stem van Myles Kennedy en het fenomenale gitaarwerk van Mark Tremonti heeft de band natuurlijk twee geweldige troeven. Bovendien weten beide mannen hoe ze een goed rocknummer moeten schrijven. Zet daarbij het solide duo Brian Marshall (bas) en Scott Philips (drums) en het is niet verwonderlijk dat we met een superband te maken hebben. Toch is Alter Bridge voor het grote publiek een redelijk onbekende band, maar daar gaat met het nieuwe werk verandering in komen. Van intro One Life tot laatste track Dying Light is het genieten geblazen. Veertien fantastische songs die veelal in de hoogste versnelling en met veel passie worden gespeeld.

Wouldn’t You Rather start met een vette gitaarriff en heeft zoals we wel vaker in de muziek van Alter Bridge horen heavy coupletten en een melodieus refrein. De geniale gitaarsolo van Tremonti brengt het nummer tot grote hoogte. Alles klopt tot in de puntjes. Het toetsenwerk waarmee Godspeed begint doet denken aan Foreigner en dat is verrassend te noemen. Godspeed is met de ingetogen zang van Kennedy het meest toegankelijke nummer van het album. Desondanks is het (nog) niet als single uitgebracht. Pay No Mind is wel een van de vijf singles die eerder werden vrijgegeven, dus de fans weten al wat een geweldig nummer dit is. Het vertraagde tempo waarin Kennedy het refrein zingt is briljant.

Gitarist Tremonti staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling, maar bij Forever Falling is dit toch echt het geval. Het wordt op fraaie wijze door hem gezongen en zijn gevarieerde gitaarwerk is subliem. Forever Falling is een nummer dat je kunt blijven draaien. Clear Horizon begint rustig, maar al snel wordt het tempo opgevoerd door het viertal. De drums van Philips maken overuren en Kennedy laat nogmaals horen dat hij een van de beste rockzangers ter wereld is.

Met Dying Light kent Walk the Sky nog een ultiem hoogtepunt. Melodieus, maar toch krachtig; een combinatie die Alter Bridge graag gebruikt. De gitaarsolo’s vliegen je nog een keer om je oren. Walk the Sky is een uur pure heavy metal op z’n best. Met de gedachte dat de band live nog indrukwekkender is, kunnen de fans zich opmaken voor een spectaculair concert in Amsterdam. Verder zullen er nog vele juweeltjes volgen van deze kanjers het komende decennium. Een prettig vooruitzicht.