Andy Burrows & Matt Haig – Reasons to stay alive

Reasons To Stay Alive

Waardering

7

8

Reasons To Stay Alive is de titel van een bestseller van Matt Haig uit 2015. In het boek beschrijft Haig hoe hij een depressie overwon en leerde om weer te genieten van het leven. Songwriter Andy Burrows volgde de schrijver op Twitter en hij haalde Haig met een simpele tweet over om samen een muziekalbum te maken. Het huwelijk tussen rock en literatuur heeft geresulteerd in een knap staaltje vakmanschap. Het album Reasons To Stay Alive staat vol met gemakkelijk in het gehoor liggende popliedjes, maar ook met geweldige composities en intrigerende teksten.

Andy Burrows is vooral bekend als de voormalig drummer van Razorlight. Deze Britse band had een bescheiden hit in Nederland met het door Burrows geschreven America. De eerste nummers voor Reasons To Stay Alive werden gemaakt door Burrows toen hij in de Verenigde Staten was en Haig thuis in Engeland wat woorden op papier zette. De teksten werden naar Burrows gemaild die er achter zijn piano mee aan de slag ging en zijn muzikale ideeën vervolgens weer deelde met de schrijver. Op deze bijzondere manier ontstonden nummers als het vrolijke A Different Game en het nog vrolijkere Lucky Song. Maar ook het mooie titelnummer Reasons To Stay Alive dat uiteraard is geïnspireerd door het boek.

Opener A Different Game heeft een aanstekelijk refrein en wordt in een lekker tempo gespeeld. De piano van Burrows is prominent aanwezig en zijn stem is zoals altijd kraakhelder. De single Barcelona had al een plekje op de setlist bij de concerten die hij de afgelopen maanden gaf in Utrecht en Amsterdam. Het nummer heeft zeker hitpotentie, maar of het de aandacht van de muziekzenders kan trekken is de vraag. Het pareltje van Reasons To Stay Alive is zonder twijfel Hero. Burrows wordt in deze verering van helden bijgestaan door goede vriend Dominic Howard, in het dagelijkse muziekleven de drummer van Muse. Hero is zo’n liedje dat bij iedere draaibeurt beter wordt.

How To Stop Time is een ander boek van Haig en dat is de inspiratie geweest voor het gelijknamige nummer. Beroemde namen als Shakespeare en Chaplin komen in de tekst voorbij. Bij Handle With Care wordt Burrows geholpen door een andere vriend uit de muziekwereld, namelijk Editors-frontman Tom Smith. Zijn rol is overigens bescheiden als één van de achtergrondzangers. Laatste nummer Lost In Space is de vreemde eend van de plaat. Een goed opgebouwd nummer met gesproken tekst in een buitenaards sfeertje. Het lijkt totaal niet op de andere nummers van het album.

Reasons To Stay Alive is geen wereldschokkende plaat, maar de samenwerking tussen Burrows en Haig is er één die zeker waardering verdient.