AURORA – A Different Kind Of Human (Step II)

Waardering

7

8

Een honingzoete stem, oprechte lyrics en een eigenzinnige ambiance: de Running With The Wolves-zangeres Aurora is weer terug. In A Different Kind of Human (Step II) bereikt ze buitenaardse muzikale hoogtes. Aurora zal dit jaar ongetwijfeld weer een festivalfavoriet zijn.

Het album opent met The River, een levendig alternative poplied met een vlinderende beat. Een licht optimistisch begin. Animal is agressiever van aard. Bovenop een tribal beat zingt Aurora “Hunting For Love/Killing For Pleasure”, het lied keert terug naar de dierlijke roots. Een thema dat meerdere keren terugkeert in dit album. Daydreamer zet die tribal, jungle-achtige beat voort met het aangename geluid van een zoemende xylofoon. De tekst vertelt een verhaal van het beestachtige individu in een drukke stad. Het lied wordt naarmate het doorgaat steeds strijdbaarder en het tempo gaat fiks omhoog. Een mooie tegenstelling met het refrein, dat Aurora in een lagere toon zingt die langzaam opwaarts gaat.

“I’ve Been Born For Some Time/And I’ve Got Death On My Mind”, zijn de eerste woorden van de track Hunger, een zeer minimalistische productie vergeleken met de rest van de eerste helft van deze plaat. Binnen Hunger speelt de eigenaardige zangeres met haar stem als een toonladder die steeds op en neer gaat. Het achtergrondgezang lijkt te zijn geïnspireerd door de stammenmuziek uit West-Afrika. Soulless Creature heeft een zielvolle, verhalende melodie vergezeld door piano- en synthklanken. Het lied heeft een volle weerklank en Aurora vult de ziel met haar muziek. De titeltrack A Different Kind of Human heeft buitenwereldse trekken, met de manier waarop tientallen hoge stemmen het woord ‘hallo’ zingen, alsof een buitenaards wezen contact met je probeert te zoeken.

Aurora schakelt van stijl in Apple Tree, door met een robotachtige, haperende stem te zingen. Dit lied lijkt te zijn geïnspireerd  door Chinese traditionele zang, het heeft zo’n Aziatische ‘feel’. Tegen het einde van de plaat brengt The Seed een dissonant gevoel. Dreunende drums en zware elektronische percussie zorgen voor een huiveringwekkend effect.

Het album heeft een goed contrast tussen minimalistische producties en bombastische geluiden. Aurora lijkt voor A Different Kind of Human (step II) te zijn beïnvloed door Afrikaanse en Aziatische wereldmuziek. Het geeft haar muziek die pusht tot het meer experimentele, hoewel het in een catchy, glinsterend popjasje zit verwikkeld. Hoewel sommige nummers niet echt die ‘punch’ geven, blijft deze plaat je met elk nieuw nummer verrassen. Aurora heeft een dynamische stem die zich zonder moeite van laag naar hoog en weer terug weet te verheffen. Aurora heeft haar eigen unieke zelf gevonden met deze cd. Ze trekt zich niks aan met wat nu ‘in’ is en blijft lekker zichzelf en dat moet ze vooral blijven doen, want dit album is in één woord fantastisch.