Avicii – 01

Waardering

6

Wat doe je, als je een van de grootste EDM-dj’s ter wereld bent en werkelijk alles al hebt bereikt? Juist, je kapt er mee! Dat besluit nam Avicii vorig jaar, het reizen en touren werd hem teveel, een inzinking een tijdje terug was hiervoor de aanleiding. Bijna een jaar hoorden we niets van de nog steeds jonge Zweed (27 is een mooie leeftijd om te gaan rentenieren) totdat in april het bericht verscheen dat er nieuwe muziek op komst was.

We kunnen niet zeggen dat de ep ijzersterk begint. Friend of Mine is een duizend in een popplaatje, EDM-invloeden zijn nog nauwelijks te horen. Het nummer gaat dan ook nergens heen. Gelukkig volgt snel herstel met het fijne Lonely Together, waarin Rita Ora de vocalen voor haar rekening neemt. Een plaat die nogal standaard begint maar al snel uitmondt in een heel lekkere zomerplaat, iets waar de Zweden zo onderhand een patent op hebben. Ook Without You kan zo bij de ‘betere Avicii’s’-collectie.

Een samenwerking met de Zweedse popartiest Sandro Cavazza (een remix van een van Cavazza’s hits sluit de ep af), die erg herkenbaar is, heel lekker weg luistert en een heerlijke break bevat. Daar blijft het zo wel bij, wat lekkers betreft, voor de rest laat Avicii ons erg op onze honger zitten. What Would I Change It To doet toch echt teveel aan Wake Me Up denken, ondanks de leuke stem van AlunaGeorge. You Be Love tenslotte is een track waar potentie in zit, maar komt net niet goed genoeg uit de verf.

Iets met te veel verwachtingen? Avicii’s laatste ep is absoluut niet slecht en bevat een tweetal prima (pop)deuntjes. Alleen verwachtten we toch iets meer van de Zweedse producer, zeker na een winterslaap van bijna een jaar. Tot volgend jaar dan maar meneer Berg?