Son Mieux – Faire De Son Mieux

Waardering

8

9

8

Dat de band van Camiel Meiresonne de hits in zich heeft, wisten we al. Met Easy werden ze in 2015 3FM serious talent, waarna een glorieuze toekomst gloorde. Niet voor het eerst overigens, aangezien Meiresonne ook al met vorige bands All Missing Pieces en Soul Sister Dance Revolution bekendheid wist te vergaren. Het verliep echter iets anders. Meiresonne nam rustig zijn tijd, worstelde met wat persoonlijke demonen, waardoor het uiteindelijk drie jaar zou duren voordat het debuutalbum het licht zou zien.

Son Mieux won vorig jaar de wedstrijd; Haagse song van het jaar. Volledig terecht wat ons betreft. Everyday is een ontzettend catchy en dansbaar nummer, met toch weer die typische weemoedige ondertoon. Iets waar de jonge Hagenezen inmiddels een patent op hebben.

En nu is daar dus Faire De Son Mieux, de eerste langspeler van Meiresonne en co. Een album dat een (te) lange en moeilijke levensweg kende, zoals Meiresonne in verschillende interviews al wist te vertellen. Naast een relatie die op de klippen liep, zat hij ook nog met een writersblock. Toch is Faire De Son Mieux een opvallend vrolijk album geworden, muzikaal gezien dan toch. Vooruitgestuurde singles en het prachtige Old Love, waarin Meiresonne op prachtige wijze een verloren liefde verwerkt (For A Time It’s Been Quiet / But Silence Got Too Loud) voorspelden al veel goeds. Ook het mooie Hiding laat goed zien welke richting de band op gaat. Dansbare maar gevoelige popliedjes.

Wie denkt dat het dan stopt wat hitjes betreft, zit er finaal naast. Faire De Son Mieux barst van het hitmateriaal. Op Nothing hoor je een streepje Arcade Fire op hun best. Pretty Strangers heeft dan weer net zo’n aanstekelijk refrein als single Everyday. Faire De Son Mieux heeft een erg internationaal geluid, iets dat doet vermoeden dat de band ook een carrière in het buitenland ambieert. Iets wat met dit album zomaar kan lukken. Je hoort streepjes Bon Iver, Tallest Man On Earth en voornamelijk het al eerder genoemde Arcade Fire, een band die een grote inspiratiebron voor Son Miex is. Iets wat nogmaals duidelijk wordt op de heerlijk swingende afsluiter Honey. Faire De Son Mieux kent een erg vol geluid. Je hoort veel percussie (live gebruikt de band twee drummers) en de nodige strijkers, dit alles vergezeld van een streepje elektronica. Dat de band een samenwerking is aangegaan met producer Thijs van der Klugt (onder andere Douwe Bob) is een gouden zet geweest. Wat Faire De Son Mieux een vol en warm geluid oplevert.

Faire De Son Mieux telt ‘slechts’ tien nummers. En dat we het woordje slechts gebruiken kan als positief worden aangenomen. Want na een luisterbeurt verlang je naar meer! Het debuut van Son Mieux is een klein meesterwerkje geworden, volgestopt met dansbare nummers, stuk voor stuk met de nodige hitpotentie. En, zoals Camiel Meiresonne zelf benadrukt, een ode aan het nachtleven, maar ook met de bijkomende donkere kant hiervan. Het hedonisme werd nog nooit zo mooi bezongen als op Faire De Son Mieux. 2019 zou zo maar eens het jaar van Son Mieux kunnen worden.