Avicii – TIM

Tim

Waardering

8

Over de dood van Tim Bergling, oftewel Avicii, is het afgelopen jaar al veel gezegd. Met het album Tim kan er weer over muziek van de Zweedse dj worden gesproken. De nummers van Tim zijn tot stand gekomen met behulp van geluidsopnames en notities die Avicii had achtergelaten. Alle opbrengsten van de plaat gaan naar de Tim Bergling Foundation die na zijn overlijden is opgericht door zijn familie. Zij willen via deze stichting geld inzamelen voor mensen met psychische problemen.

De teksten die Avicii voor zijn nieuwe plaat schreef zijn persoonlijk en heftig te noemen. Peace of Mind gaat bijvoorbeeld over zijn turbulente leven. De wereld om hem heen ging veel te snel, waardoor hij letterlijk moeite had om adem te halen. Zijn boodschap aan de maatschappij is duidelijk: ‘Can I get a little peace of mind, and a little bit of silence to unwind’. Het nummer is muzikaal gezien een typische Avicii-song met de specifieke beats die we van de Zweed gewend waren. Hoogtepunt van het album is de single Heaven die Avicii met Chris Martin maakte. Het is niet de eerste samenwerking met de frontman van Coldplay, want ze hadden al een hit met A Sky Full Of Stars in 2014. Heaven was al helemaal klaar toen Bergling overleed. Dat het duo de samenwerking serieus nam, blijkt wel uit de zeshonderd versies die van Heaven zijn opgenomen. Ondanks het gebruik van woorden als died en heaven is het, in tegenstelling tot de rest van Tim, een optimistisch nummer. Het gaat namelijk niet over een leven na de dood, maar over liefde. Heaven is een song waar de beide heren trots op mogen zijn. De combinatie van de herkenbare beat van Avicii en de betoverende stem van Martin is een ‘match in heaven’.

Aloe Blacc, de soulzanger waar Avicii de wereldwijde hit Wake Me Up mee scoorde, heeft ook meegewerkt aan de voltooiing van het album. SOS gaat over de mentale onrust van Bergling en kan worden gezien als een laatste noodkreet van de dj: ‘Can you hear me? S.O.S. Help me put my mind to rest’. Ondanks de sombere tekst is het een vrolijk nummer met een zomers tintje. Op Tim staan ook twee nummers met Oosterse invloeden, namelijk Tough Love en Bad Reputation. Bij Tough Love is door de keuze van instrumenten en de stemmen van het echtpaar Pontare en Agnes het kenmerkende geluid van de Zweed niet terug te horen. Dit is in Bad Reputation beter gelukt want het ritme van de drums en de inbreng van zanger Joe Janiak maken het tot een goede mix tussen oost en west. Inspiratie voor Bad Reputation haalde producer Carl Falk, waar Avicii vaker mee werkte, uit een favoriet liedje van Bergling: Helt Seriöst van de Zweedse rapper Kaliffa.

Grootste verrassing op het album is Heart Upon My Sleeve, dat is opgenomen met de Amerikaanse indierockband Imagine Dragons. Door de stem van Dan Reynold lijkt het meer op een Imagine Dragons-song, maar de elektronische toevoegingen van Avicii maken het tot een geweldig nummer. Net als bij Chris Martin werkt de combinatie electronic en pop. Heart Upon My Sleeve is mooi opgebouwd, het spannende deuntje tussendoor maakt het nummer interessanter. Als perfecte afsluiter is gekozen voor Fades Away. In de muziek van Avicii is niet vaak een vrouwenstem te horen, maar de prachtige stem van Noonie Bao past bij dit rustige nummer. Niet alle nummers van Tim zijn even bijzonder, maar door de goede samenwerkingen en de fraaie, maar soms sombere teksten, is het een hoogstaand album geworden. Een mooi laatste album voor familie, vrienden en fans. Avicii zal altijd herinnerd worden om zijn creatieve gedachtes en herkenbare beats.

Tags