Bastille – Wild World

Waardering

7

6

Na al enkele voorproefjes van dit album te hebben weggegeven is er nu de langverwachte nieuwe plaat van de Engelse band Bastille. We kennen hen van de tracks Things We Lost In The Fire en Pompeii. Nu zijn ze terug met maar liefst 14 nieuwe songs, en op de deluxe editie vind je zelfs vijf extra tracks.

Fake It en Good Grief werden al eerder gelanceerd. Of deze nummers goede voorbeelden zijn voor de rest van het album valt te bediscussiëren. Deze nummers zijn up tempo en vrolijk, terwijl de rest van de plaat wat meer melancholische nummers bevat. Een voorbeeld hiervan is Two Evils.

Een van de tracks waarbij Bastille goed samen speelt is An Act Of Kindness. In dit nummer hoor je de synthesizers, drums, toetsen en de rauwe stem van Smith terug. Door dit samenspel is dit een van de pareltjes van Wild World. Een andere krachtige song van deze plaat is Send Them Off. De power waarmee de tekst wordt gezongen, in combinatie met de drums en synthesizers, zorgt voor een echte boost aan energie.

Zanger Dan vindt zichzelf sinds het vorige album veranderd. “Een ding moest hetzelfde blijven bij dit album: het vertellen van verhalen van mezelf en van de mensen om mij heen”, zo vertelde hij in de OOR van september. Ook heeft Dan het in dit interview over de vreselijke dingen die zich de laatste jaren in de wereld afspelen, bijvoorbeeld tijdens zijn verjaardag afgelopen jaar. De zanger is jarig op 14 juli – waarop overigens in 1789 de bestorming van de Bastille plaatsvond, waar de bandnaam van is afgeleid. Tijdens Quatorze Juillet in Nice dit jaar gebeurden vreselijke dingen, waarover hij Snakes schreef. Dit nummer gaat over de momenten waarop je vreselijk nieuws hoort en dan liever alle heftige gebeurtenissen om je heen zou willen ontkennen: “’Cause it’s easier to bury, My head in the sand sometimes”.

Met de bijzondere song Four Walls wil de tekstschrijver en zanger een punt maken. Het nummer werd geïnspireerd door het verhaal van Perry Smith. Perry werd in 1959 geëxecuteerd wegens een viervoudige moord. Zanger Dan vindt niet dat de doodstraf ooit als oplossing gezien mag worden. Hierover zingt hij in deze ballad.

Als je het album per nummer bekijkt, lijkt de plaat vrij opgewekt. Wanneer je echter naar het geheel kijkt, draagt de nieuwe plaat van Bastille toch een vrij negatieve feel met zich mee. Toch is de diversiteit van dit album ook de kracht ervan. Wild World mag niet in je muziekverzameling ontbreken, de plaat was het wachten waard.