BEA1991 – Brand New Adult

Waardering

8

Ze is niet de soort popster die je iedere dag tegenkomt. Sterker nog, BEA1991 wil niet eens een popster zijn. Al vanaf haar debuutsingle vijf jaar geleden heeft de Nederlandse zangeres en creatieveling alles op haar manier gedaan. Dit heeft geleid tot toffe ep’s, bizarre videoclips en geweldige samenwerkingen. Afgelopen week kwam eindelijk haar debuutalbum Brand New Adult uit.

BEA1991 – voorheen BEA – werd bekend met nummers als Filthy Believer en V4. Ze bracht in 2015 haar een compilatie Songs of 2K11 uit en wist op een eigenzinnige wijze naam te maken in de (underground) muziekindustrie. Zo zong ze mee op Blood Orange’s platen Freetown Sound en Negro Swan, die zelf de bass bespeelt op Brand New Adult track Did You Feel Me Slip Away?. Ook heeft ze het in het voorprogramma gestaan voor poproyalty Robyn. Aan interviews doet de zangeres nauwelijks. Ze lijkt zorgvuldig te kiezen hoe ze zich tentoonstelt aan de wereld.

Brand New Adult wordt door de zangeres beschreven als een mix van yacht-pop en bedroom R&B. Maar zijn er ook elementen van elektronische pop, jazz en triphop. Opener I See Trouble is zweverig met zijn cinematische pianoriedel en de gortdroge stem van de zangeres die het ene moment de hoogte in springt om vervolgens te worden doordrenkt met auto-tune. Het daaropvolgende Loser Wins is gelijk het absolute hoogtepunt van het album. Een staaltje popelegantie: geweldig hoe de zangeres haar falsetto inzet in het refrein. Haar stem is een bijzondere eigenschap die de zangeres speels inzet, zowel op de voor- als op de achtergrond. Op Philip ondersteunt haar stem subliem de zweverige, bijna buitenaardse productie. Op The Dream wordt haar harmonieuze zang ondersteund door een herhalende pianodeuntje. Een saxofoon sluit de plaat subtiel af.

Brand New Adult voelt als een energieke trip. Enerzijds zijn de liedjes hypnotisch (I Am A Goldmine) anderzijds is ze niet bang om je flink te laten dansen (Modern Comfort). En dat is wat BEA1991’s debuut tof maakt. Samen met producers Benny Sings en Liam Howe experimenteert ze er op los. Brand New Adult voelt als een rondleiding in jouw eigen wereld. ‘Watch me be in the corner of your world,’ zingt ze op de jazzy ballad Don’t Touch My Freedom. En we raden dan ook aan om haar gewoon te volgen en je mee te laten slepen in de bizar mooie wereld van BEA1991’s eerste subtiele meesterwerkje.