Birdy – Piano Sketches

Piano Sketches

Waardering

7

8

Na vier jaar is er eindelijk weer nieuwe muziek van Birdy verschenen. Vier nummers gebundeld in een ep genaamd Piano Sketches, geschreven en geproduceerd door de zangeres zelf. Deze tracks zijn alvast een voorproefje op een studioalbum dat volgend jaar zal verschijnen.

Op 15-jarige leeftijd wist ze met Skinny Love al harten te stelen met haar mooie stemgeluid. Nu, heel wat jaren later, kan ze misschien nog wel meer harten veroveren met deze nieuwe tracks. Zoals de naam van de plaat al doet vermoeden is het geluid van de piano niet te missen op alle nummers. Sterker nog, het is het enige instrument dat, naast haar prachtige stem, op het album te horen is. Meer heeft deze zangeres eigenlijk ook niet nodig om mooie muziek ten gehore te brengen.

Open Your Heart is de opener van Piano Sketches. In dit liedje laat de gevoelige stem van Birdy je de waan van de dag even vergeten. De track gaat over het openstellen van jezelf naar een ander toe, met teksten als But I’ll never know, never find who you are if you don’t/Open your heart to me. De nummers zijn back to the basics, maar daardoor raken ze de juiste snaar. Island Lights is ook een breekbaar nummer met hoge noten die Birdy met gemak weet te halen. Vier en een halve minuut lang bezingt de talentvolle zangeres hoe je niet stil moet blijven staan, maar dat je juist vooruitgang moet boeken.

Deze plaat zet je niet per se op als je vrolijke en energieke muziek wil horen, maar juist als je iets gevoeligs wilt luisteren. Ook de andere twee tracks op deze plaat zijn kwetsbaar en gaan over onderwerpen die daarbij passen. Zo bezingt Birdy in If This Is Now het loslaten van een oud-geliefde en in Just Like A River Does is het vinden van een gevoel van thuis een groot onderwerp. Will I ever find somewhere to call my own? is een van de teksten die dat duidelijk maakt. De zangeres heeft dus niet alleen een mooi stemgeluid, maar weet ook rake teksten te verwerken in haar liedjes.

Met Piano Sketches word je getrakteerd op kwetsbare, pure en prachtige nummers. Het is gevoelig zoals je van Birdy gewend bent en precies wat je wilt horen als je een nummer van de zangeres opzet. Een heel studioalbum in deze sfeer zou misschien snel vervelen, maar als de tracks eenzelfde kwaliteit hebben, worden afgewisseld in energie en er meerdere instrumenten worden toegevoegd, belooft de nieuwe plaat heel veel goeds.