Ruben Hein – OCEANS

OCEANS

Waardering

7

7

8

Tijdens een expeditie naar de Zuidpool legt singer-songwriter Ruben Hein de eerste hand aan zijn nieuwe plaat genaamd OCEANS. In een ministudio in de cabine op de boot waarmee hij reist, ontstaan de eerste ideeën: een plaat waarin muziek en natuur elkaar vinden, dat moet het worden. En dat is duidelijk gelukt.

De opener van de plaat is gelijk de langste track die je tegen zult komen op het album. Een rustige drumbeat neemt je mee in het verhaal dat de zanger met zijn kalme stemgeluid wil vertellen: hoe overweldigend de natuur ook is, het is tegelijkertijd een fragiele levenscyclus die eenvoudig verstoord kan worden, met desastreuze gevolgen.

Lemaire is net als de opener Guard Down een single van de plaat en dit is hét voorbeeld van een nummer dat je wil horen van Ruben Hein. Het is een gevoelige track met stiltes, een akoestische gitaar en lange uithalen. Hiermee bewijst de zanger dat hij de juiste snaar weet te raken. Deze track toevoegen aan een ‘rainy days’ playlist gaat je niet teleurstellen.

Je kan op deze plaat duidelijk horen hoe veelzijdig de singer-songwriter is. In het nummer Too Far bijvoorbeeld maakt hij gebruik van verschillende muzikale kaders. Hij bouwt rustig op met een drumbeat en komt tot een climax waarin je in elektronische sferen terechtkomt. En zo is Seatbelts weer een stuk energieker en maakt hij daarin gebruik van een loopsystem. Al was het zonder loop misschien passender geweest, het laat wel het veelzijdige talent van de zanger zien.

De afsluitende track heet Art of Living en dat is misschien wel de meest allesomvattende tracktitel van de plaat. De stem van Ruben Hein wordt enkel begeleid door een piano. Verdere instrumenten zijn niet te horen. Af en toe hoor je alleen de piano en ook dat is genieten geblazen: het feit dat de zanger ook componist is, komt hem ten goede. Het nummer spreekt de verwondering uit en het is knap dat de zanger je dat ook daadwerkelijk kan laten voelen door middel van zijn muziek.

OCEANS is een expeditie waarin je de liefde voor de natuur en de rust en kalmte die daarbij hoort goed terug kan horen. Maar aan de andere kant hoor je ook de dringende boodschap om de natuur te beschermen. De muziek is veelzijdig en heel fijn om op te zetten, maar de plaat doet door de boodschap zwaarder aan dan je zou willen als je even iets opzet. Het is alsof je wegdroomt, maar wanneer je net indommelt weer wakker wordt door de wekker. De wekker van de realiteit.