Birdy – Young Heart

Birdy - Young Heart

Waardering

7

6

7

Het is even geleden dat we van haar hoorde, maar na vier jaar is singer-songwriter Birdy terug met een nieuw album, dat ze midden april aftrapte met een innemend online live-concert. Young Heart, een album bomvol sfeervolle en mystieke popnummers, is nu voor iedereen te beluisteren.

Young Heart opent met een sfeervol intro in de vorm van The Witching Hour, dat gelijk de toon zet voor de rest van de plaat. Met titels als River Song, Lighthouse en Evergreen, heeft de plaat een duidelijk thema. Birdy laat een mysterieus popalbum horen vol natuurlijke geluiden en gevoelige liedjes.

Direct is het geluid van Birdy herkenbaar. Alleen waar in het verleden haar ietwat lijdende stem steevast werd begeleid door fijne pianotonen, komt er nu ook een akoestische gitaar aan te pas en wordt er een popsausje over de muziek gegooid. Voyager klinkt als een fijn nummer, maar doorbreekt de magie van de intro een beetje. Pas met het vogelgezang waarmee dit lied eindigt komt die sfeer weer een beetje terug.

Birdy heeft niet de meest spectaculaire stem. Ze klinkt heel rustig, kalm en maakt niet veel gebruik van lange uithalen. Soms klinkt haar stem daarom een beetje eentonig, maar het past wel goed bij het soort muziek dat ze maakt. Ze bindt zo alle nummers samen en zorgt voor een innemend geheel. Ook geeft haar stem de muziek een nieuwe mysterieuze laag, waardoor het thema nog beter naar voren komt.

Voyager is wellicht een kleine spelbreker, maar de rest van Young Heart is goed op elkaar afgestemd. De begeleidende muziek en de natuurlijke geluiden zorgen er steeds weer voor dat de bosrijke, mysterieuze sfeer overeind blijft. Ook geeft Birdy het album een verfrissende onderbreking met Chopin’s Waltz in A Minor. Veel tracks lijken op elkaar. Zeker op de tweede helft van het album, met inwisselbare nummers als Evergreen en Little Blue, wordt dit vrij saai. Uitzondering vormt Celestial Dancers, dat door een interessante drumpartij echt naar voren springt op de plaat.

De poppy nummers zijn prettig om naar te luisteren, maar Birdy staat het meest in haar kracht in songs waarbij ze alleen begeleid wordt door een piano. In bijvoorbeeld Nobody Knows Me Like You Do komen Birdy’s emoties goed naar voren. Hier voel je echt wat ze zingt. Hiervan had best meer op het album mogen staan.

De titeltrack Young Heart rondt het vierde studioalbum van Birdy op een prachtige manier af. Birdy voert je mee naar een mystieke plek in het bos waar zij, met alleen haar piano als begeleiding, een nummer voor je zingt. Een prachtige, intieme song met toepasselijke lyrics voor een slotnummer; ‘I have to say goodbye for now/That doesn’t mean I don’t love you anymore.’ Een gloedvol vaarwel dat hopelijk niet voor lang is.