Luke Hemmings – When Facing the Things We Turn Away From

luke hemmings albumcover

Waardering

8

Normaliter schittert Luke Hemmings als frontman van poprock-band 5 Seconds of Summer. Deze zomer maakt hij echter een solo-uitstapje met zijn debuutalbum When Facing the Things We Turn Away From. Met deze plaat schetst Hemmings op een zeer kundige manier ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven en zet daar meeslepende muziek onder.

Het album heeft een krachtige start met de leadsingle Starting Line. Qua toon lijkt Starting Line nog het meest op het werk van 5 Seconds of Summer zoals hun vierde album CALM. De opener heeft upbeat muziek die steeds meer aanzwelt waardoor het lied een haastige toon krijgt. Dit gevoel past ook bij de inhoud: ‘I feel the walls are closing/I’m running out of time/I think I missed the gun at the starting line.’ Dit nummer maakt je als luisteraar nieuwsgierig naar meer en zet gelijk het thema voor het album.

De plaat is goedgevuld met twaalf songs die allemaal als puzzelstukjes in elkaar passen. Alles hoort bij elkaar en niks valt uit de toon. Op sommige momenten dreigt het daardoor ook een beetje saai te worden, bijvoorbeeld bij Place in Me en Diamonds. Gelukkig weet Hemmings stem je desondanks bij het verhaal te houden. Repeat markeert het middelpunt van het album en is een leuke verrassing doordat de zanger op dit nummer voornamelijk begeleid wordt door een akoestische gitaar. Dit voelt verfrissend en geeft de song een luchtigere sfeer.

Na Repeat hoor je de twee gevoeligste en sterkste liedjes van When Facing the Things We Turn Away From. Met Mum en Slide Away kijkt de blonde zanger terug op moeilijke periodes in zijn leven. Hier verloor hij controle en had geen contact meer met mensen die veel voor hem betekenen. ‘Mum, I’m sorry I stopped calling/Don’t know what the hell I was caught in.’ Het zijn twee krachtige songs waarin hij laat zien een zeer sterke singer-songwriter te zijn.

De sound van Hemmings band 5 Seconds of Summer wordt getypeerd door fijne drumpartijen, een krachtige bas en veel gitaren. Op dit solodebuut maakt de frontman gebruik van veel elektronische muziek ondersteund door een paar leuke instrumenten. Dit klinkt in combinatie met zijn stem zeer goed en verfrissend.

De afsluiter van de plaat is Comedown. Hierin grijpt de zanger weer terug op de akoestische gitaar van Repeat en de aanzwellende muziek van Starting Line. Het voelt als een toepasselijke afsluiting van het verhaal. When Facing the Things We Turn Away From is een prachtig solodebuut dat alleen maar doet gissen naar wat Luke Hemmings nog meer in zijn mars heeft.