Twenty One Pilots – Scaled And Icy

Scaled And Icy van Twenty One Pilots albumcover

Waardering

7

Na de succesvolle single Stressed Out van hun album Blurryface was Twenty One Pilots niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Met Scaled And Icy komt het muzikale duo terug met een heel nieuwe sound.

Bij een eerste keer luisteren is Scaled And Icy een beetje teleurstellend. Het klinkt opgewekt, popperig en lijkt in niets op het Twenty One Pilots dat ooit de meest donkere nummers maakte. Maar na aandachtig luisteren, ontdek je songteksten die haaks staan op de vrolijke geluiden en kom je erachter dat dit album helemaal niet zo anders is dan hun vorige werk.

De plaat opent met Good Day. Dit is een gezellige track met een fijne pianobeat. Het doet sterk denken aan Vessel’s House of Gold dat ook zo gezellig klonk maar tegelijkertijd een hartverscheurende muziekvideo had. De titel en de muziek van Good Day klinken catchy en gezellig, maar de lyrics zijn minder opgewekt: ‘Lost my job, my wife and child’/’Homie just sued me.’ Deze trend zet zich voort met Choker en blijft aanwezig op de rest van het album.

Daarna volgt de toegankelijke single Shy Away die al een aantal weken op de radio te horen is. De tekst is makkelijk te onthouden en daarmee is het nummer een goede meezinger. Het is daarentegen niet erg bijzonder en onderscheidend en zeker geen opvallend lied op het album. Op het eerste gehoor zou je in dit album niet direct aan het werk van Twenty One Pilots herkennen. Het geluid van Scaled And Icy klinkt in alle opzichten als een generiek popalbum. Natuurlijk zijn Josh Dun’s iconische drumpartijen hier en daar te horen en heeft Tyler Joseph een ijzersterke stem, maar toch voelden vorige albums, zoals Trench en Blurryface, unieker en meer eigen.

De nummers op het album vloeien in ieder geval wel natuurlijk in elkaar over en vormen een mooi geheel. De omschakeling komt bij No Chances, dat voelt als een vreemde eend in de bijt na alle gezelligheid. Tegelijkertijd springt dit nummer eruit als een favoriet op de plaat. Hier maakt Twenty One Pilots gebruik van een interessante elektronische sound en een koor van lage stemmen op de achtergrond. Eindelijk grijpen ze hier terug naar hun roots en begint Tyler te rappen. Het is die rapsound die hun nummers zo eigen maakt. Daar had dit album wel meer van kunnen gebruiken.

Bij Redecorate herken je Twenty One Pilots opeens weer volledig terug en dan eindigt het album eigenlijk veel te snel. Met elf nummers is Scaled And Icy een korte plaat, zeker omdat het bij de laatste nummers net lekker op stoom komt. Het muzikale duo laat met deze plaat zien dat ze van alle markten thuis zijn en allerlei soorten muziek kunnen maken. Hun vijfde album klinkt minder spannend, maar daagt je uit verder te luisteren dan je eerste oordeel.