Bjørn Riis – Coming Home

Waardering

8

De geschiedenis heeft vaak de neiging zich te herhalen. Vroeger trokken wilde noorderlingen op rooftocht door Europa gewapend met bijlen en zwaarden. Nu wordt Europa wederom veroverd door woeste vikings alleen zijn ze nu gewapend met elektrische gitaren. De opkomst van met name de progressieve rock vanuit Scandinavië valt niet te onderschatten. Bands als Gazpacho, Wobbler en Airbag hebben een trouwe schare fans.

Bjørn Riis is de lead gitarist van Airbag, een band die meerdere goed gewaardeerde albums afgeleverd heeft. Dat neemt niet weg dat Coming Home alweer de derde soloplaat is van Riis. Deze EP is de opvolger van Forever Comes To An End uit 2017.

Afgelopen vrijdag 23 februari stond Riis in een bijna uitverkocht Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer, een plek waar hij naar eigen zeggen graag komt. Vanaf die dag is ook de nieuwe cd verkrijgbaar. Riis schiet op deze avond door het hele oeuvre van hemzelf en Airbag heen. Het levert een avond van stevige rock, beukende drums en prachtige gitaarmuziek op. Moeiteloos windt Riis de zaal om zijn vingers met zijn emotionele stem en teksten. Zo woest en ruig als hij er uitziet, zo ingetogen en gevoelig blijkt hij te zijn.

Alles overtuigt vanavond: de zang, de muziek, de presentatie en de lichtshow. Riis verontschuldigt zich op voorhand voor eventuele foutjes, “We have been up since five o’clock this morning so forgive us any little mistakes.” Iets dat achteraf niet nodig blijkt want het optreden stond als een huis.

De titeltrack van de nieuwe EP wordt prachtig uitgevoerd en je kan een speld horen vallen in de zaal. Ook de alternatieve versie van de titeltrack van zijn solodebuut Lullabies In A Car Crash, stelt verre van teleur.

Riis vertelt dat hij trots is op deze nieuwe productie en dat hij houdt van het maken van een mini album. “You can do many different things and still make it a whole”.

De speelstijl van Riis wordt vaak vergeleken met die van David Gilmour, die niet geheel toevallig ook zijn grote voorbeeld is. Hij heeft zelfs een website gilmourish.com waarop te vinden is welke gitaren en pedalen David Gilmour gebruikte bij welk optreden!

Van Bjørn Riis uit Noorwegen gaat de muziekwereld nog veel horen.