Brian Fallon – Local Honey

Waardering

7

Het leuke van artiesten die al een tijdje meegaan: je kunt hun persoonlijke ontwikkeling op de voet volgen. Neem Brian Fallon. In 2007 nog een springerige twintiger die knalde op The Gaslight Anthems energieke debuutplaat Sink Or Swim. In 2020 een veertigjarige vader van twee kinderen. En dat heeft die punkrocker van weleer veranderd, blijkt op Fallons nieuwe soloalbum Local Honey.

Geen uptempo punk, geen scheurende gitaren en geen bandgenoten. Local Honey is een rustig luisteralbum vol persoonlijke teksten uit de pen van Fallon. De muzikant reflecteert op zijn eigen leven en dan met name de invloed van zijn vrouw en kinderen daarop. De liefde voor zijn kids spat al uit openingsnummer When You’re Ready. ‘I’m watching you just color/with your brand-new pajamas on,mijmert Fallon.

Fallon loopt al jaren rond met het idee om – naast zijn ruigere werk met The Gaslight Anthem en andere projecten als The Horrible Crowes en Molly and the Zombies – een rustig, laid-back album uit te brengen. Nu is de tijd eindelijk rijp. Dat levert wel een groot nadeel op: hoe minder elementen je inzet, hoe minder mogelijkheden je hebt om je te onderscheiden. Je kunt terugvallen op tekst en melodie, maar zie dat maar eens een album lang interessant te houden. Fallon lijkt zich dat ook te realiseren. Local Honey bestaat uit slechts acht tracks, met een totale speelduur van een half uur. Een uitstekende keuze, want dat voorkomt herhaling en houdt de spanningsboog in stand.

Voor 21 Days liet Fallon zich inspireren door zijn eigen poging om te stoppen met roken. Hij ontdekte dat je 21 dagen moet zien vol te houden om van zo’n verslaving te kunnen winnen. In 21 Days trekt Fallon het thema breder en staan de dagen symbool voor het missen van zijn geliefde. Een nummer zoals wel vaker is gemaakt in de muziekgeschiedenis, maar het wordt zo sterk gezongen dat het toch overtuigt. Aan de emotie in de zoals altijd raspende stem van Fallon te horen, zal hij ook na 21 dagen nog niet zijn afgekickt van zijn liefde voor zijn vrouw.

Met I Don’t Mind (If I’m With You) brengt Fallon zijn muziek naar het hoogste niveau. Het nummer bevat een prachtig refrein. Een persoonlijk liedje, maar de boodschap is voor iedereen toepasbaar: zolang je met je geliefde(n) bent, kun je elke situatie aan. ‘And now the wind’s getting colder and the night’s getting cruel/But I don’t mind, I don’t mind if I’m with you’. Het is niet het laatste liefdesliedje op Local Honey. Ook in Lonely For You Only en You Have Stolen My Heart stort Fallon zijn gevoelens voor zijn vrouw uit, maar het wordt lang niet zo mooi als I Don’t Mind (If I’m With You).

Voorlopig hoeven we geen nieuwe muziek van The Gaslight Anthem te verwachten, maar dankzij de muzikale activiteiten van Brian Fallon wordt dat gat behoorlijk opgevuld. ‘Van kinderen ga je anders naar de wereld kijken’ wordt vaak gezegd en Fallon brengt dat in de praktijk op Local Honey. Acht rustige, maar mooie luistertracks. Met Local Honey ontstaat vanzelf een knusse huiskamersfeer, met de muziek die als een open haard warmte en gemoedelijkheid met zich meedraagt.

    Wat vind jij van deze plaat?