Causes – Under Bridges That You Built For Me

Waardering

8

Ze werden bekend van nummers als Teach Me How To Dance With You en Walk on Water en dit jaar komen ze eindelijk met hun debuutalbum: Causes. In 2015 bracht de indiepopband al een EP uit, met daarop nummers als To The River en This Shinking Ship, die ook weer op het nieuwe album Under Bridges That You Built For Me terugkomen.

Teach Me How To Dance With You, de eerste single van de gedeeltelijk Engelse band kwam alweer twee jaar geleden uit. Volgens zanger Rupert Blackman is het een nummer dat veel verschillende emoties naar boven brengt: het wordt op zowel trouwerijen als begrafenissen gedraaid. Met zijn Nederlandse bandleden Jan Schröder, Robert Pronk en Simon Boeing-Messing is de zanger erg blij, het zijn namelijk jazzmuzikanten en dat hoor je volgens hem. “Die weten wanneer ze niét moeten spelen. Er zit veel ruimte in onze muziek. Intieme momenten worden afgewisseld met groot uitpakkende gitaarsounds. De balans van die twee uitersten, daar gaat het om in onze muziek.”

Die balans tussen twee muzikale uitersten komt op Under Bridges That You Built For Me niet echt naar voren. Het album blijft in hetzelfde genre en uitpakkende gitaarsounds blijven grotendeels uit. Toch is het album wel 38 minuten lang genieten. Het begint met het ietwat uptempo nummer To The River, waarin Blackman zingt over een rivier waar hij naartoe moet worden genomen. Een terugkerend gitaarriffje zorgt voor een herkenbaar effect en alle instrumenten zorgen ervoor dat het nummer staat als een huis.

Iets verder op Under Bridges That You Built For Me staat het al bekende Teach Me How To Dance With You, een nummer dat weken lang in de top 5 van Nieuweplaat stond. De track begint langzaam, met alleen een elektrische gitaar. Met zijn diepe, warme stem valt Blackman in en werkt hij naar het refrein toe, waar hij steeds sterker begint te klinken.

Ook Walk on Water is al eerder door de band uitgebracht. Dit nummer bevat eenzelfde opbouw als TMHTDWY: eerst doet de gitaar zijn ding, Blackman valt in en in het refrein wordt er meer uitgepakt. Dat neemt niet weg dat het nummer je mee doet laten zingen en het goed in elkaar zit als geheel.

Het hoogtepunt van het album is het nummer Sparrows. Het begint met een zachte gitaar melodie, waarna Blackman langzaam invalt. Geleidelijk vallen er andere instrumenten in, waardoor er naar een hoogtepunt toe wordt gebouwd. Blackman neemt je met zijn zachte stem mee in zijn verhaal en hij zorgt ervoor dat je niet anders kan dan het nummer afluisteren en op repeat zetten.

Under Bridges That You Built For Me is een zeer sterk begin voor de heren van Causes. Hoewel veel nummers op dezelfde manier opgebouwd zijn, lijkt dit er vooral voor te zorgen dat de muziek van Causes te herkennen is. Tracks als This Shinking Ship, Sparrows en The Storm zijn goed opgebouwd, liggen goed in het gehoor en zijn gewoonweg fijn om naar te luisteren. Na dit album kun je alleen maar uitkijken naar het verdere werk van de band.