Cheap Trick – In Another World

Waardering

7

Eigenlijk zou het nieuwe album van Cheap Trick eind 2018 verschijnen, maar studioalbum nummer twintig liet nog ruim twee jaar op zich wachten. Nu is dan eindelijk In Another World uitgebracht door de band uit Illinois rond gitarist Rick Nielsen.

Eind jaren zeventig maakten de Amerikanen indruk met het geweldige livealbum Cheap Trick At Budokan en de studioplaten Heaven Tonight en Dream Police. Van de vierkoppige formatie van toen zijn nog drie leden present. Naast Nielsen zijn dat de charismatische zanger Robin Zander en basgitarist Tom Petersson. Drummer Bun E. Carlos besloot in 2010 om te stoppen met toeren, waarna zijn plaats achter de drumkit werd ingenomen door Daxx Nielsen, de zoon van Rick.

Anno 2021 zit er nog voldoende energie in de mannen om hun schare fanatieke fans over de hele wereld opnieuw tevreden te stellen. De band staat erom bekend dat het een vaste stijl heeft en opener The Summer Looks Good On You is daar een goed voorbeeld van. Stevige gitaarpartijen, slimme overgangen en een lekker meezingbaar refrein maken het nummer dat al in mei 2018 uitkwam tot een van de hoogtepunten van In Another World. Het niveau blijft hoog met het vrolijke uptempo nummer Quit Waking Me Up, waarin blazers en de invloed van The Beatles te horen zijn. Ook in het daarop volgende Another World is de bewondering voor hun helden ruimschoots aanwezig. Als je niet beter weet, zou je haast denken dat je John Lennon de vredelievende tekst hoort zingen: ‘In another world, there will be peace for you and me’.

Vervolgens wordt het wat ruiger met het swingende Boys & Girls & Rock N Roll – dat is gebouwd rond een zeer kenmerkende gitaarriff van Nielsen – en The Party dat in het begin doet denken aan Crosstown Traffic van Jimi Hendrix. Beide nummers staan als een huis en passen helemaal in het Cheap Trick-straatje. De prachtig gezongen ballad So It Goes zorgt voor een mooi rustpunt dat wederom voelt als een ode aan de muziek van Lennon. Vooral het refrein bevat elementen van de sound van de legendarische muzikant en vredesactivist uit Liverpool. En dan staat op het album ook nog eens een cover van Gimme Some Truth, de Lennon-song van het iconische Imagine uit 1971.

De single Light Up The Fire is een ouderwets rocknummer. Agressief gezongen door Zander, wiens stem niets aan kracht heeft ingeboet. Nielsen laat horen dat hij nog steeds tot de beste rockgitaristen van de wereld kan worden gerekend. Na Light Up The Fire zijn de sterke nummers helaas wel op en volgen er nog een paar mindere liedjes. Zo is I’ll See You Again bijvoorbeeld slaapverwekkend en valt Gimme Some Truth ondanks een bijdrage van Sex Pistols-gitarist Steve Jones eerlijk gezegd ook een beetje tegen.

In Another World telt dertien nummers die helaas niet allemaal even geslaagd zijn. Toch laat Cheap Trick met dit album wel degelijk horen dat ze vijf jaar geleden volkomen terecht zijn opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.