Chef’ Special – Amigo

Waardering

8

8

9

Zo’n beetje heel Amerika heeft de band inmiddels gezien: Chef’ Special geniet inmiddels van meer dan alleen Nederlandse bekendheid. Afgelopen zomer tourde de band als voorprogramma mee met Twenty One Pilots. De muziekvideo van single Amigo werd tijdens de tour opgenomen en bij dit alles kan natuurlijk een nieuw album niet ontbreken.

Amigo is het derde album van de band, die verder ook nog twee ep’s op zijn naam heeft staan. De eerste ep komt alweer uit 2009 en het eerste album kwam zes jaar geleden uit. De tijd dat Chef’ Special in kleine zaaltjes speelde en Jett Rebel het voorprogramma verzorgde, is voorbij. Aan het einde van het jaar heeft de band zijn grootste concert ooit in de Ziggo Dome.

De cd opent met Joshua, die als vanouds los gaat met zijn rap. Richting het refrein bouwt er een beat op en daarna volgt de drop. Met die ‘drop’ ontstaat de vage angst dat Chef’ Special is meegegaan in de hedendaagse trend: een zanger/zangeres die de coupletten verzorgt en een aanstekelijk elektronisch deuntje voor refrein. Chef’ Special onderscheidde zichzelf in haar vorige albums, door een mix van allerlei genres te zijn. Ze maakten funkrappoprockreggaeska en waren er nog goed in ook. Amigo zou de eerste stap in een nieuwe richting kunnen zijn, maar de vraag is of de band met een stap in een nieuwe richting ook zijn identiteit vast kan houden.

Gelukkig blijken die zorgen niet gegrond. Because I Love You gaat over in Try Again. De gitaarakkoorden worden relaxed neergelegd, een orgeltje klinkt op de achtergrond en een subtiele beat klinkt op de achtergrond. Dit refrein bestaat weer voor een groot deel uit een elektronisch deuntje, maar Chef’ Special heeft dit op zo’n manier in het nummer weten te verwerken, dat het alsnog als écht Chef’ Special klinkt. Misschien ligt het aan de coupletten, die niet misplaatst zouden klinken op One for the Mrs. of Passing Through.

Met Money gaat Chef’ Special even terug naar de funkrappoprockreggaeska-tijden. Een staccato piano, in combinatie met een trompetachtige melodielijn. In All My Life heeft de band weer op subtiele wijze iets van elektronische effecten in het nummer verwerkt, terwijl het verder voornamelijk op bandformatie drijft.

Er staan vele goede nummers op Amigo maar de eindtrack Good Life moet nog wel even genoemd worden. Wat een albumsluiter. I’m having a ball but I’m paying the price waiting for the good life good life. / So I’m wasting my time until it arrives I’m just waiting for the good life good life.

Een track als Peculiar kom je niet meer tegen op Amigo (hoewel het gelijknamige nummer wel in de buurt komt), maar dat is niet erg. Chef’ Special is gegroeid (en heeft hier en daar wat Twenty One Pilots-achtige trekjes gekregen), maar is zijn identiteit onderweg gelukkig niet kwijtgeraakt.